Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za bolji sustav brinut će menadžeri i lideri obrazovanja

23.02.2016.

12:01

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Društvo se ne može mijenjati bez promjene obrazovnog sustava, a njih mogu voditi menadžeri obrazovanja kakvi se do sada u Hrvatskoj nisu obrazovali sustavno. Na otvaranju radionice "Institucijsko istraživanje i učinkovitost institucije" u Rijeci bio je ministar Predrag Šustar - prigoda za komentare.

Prvi pravilnik koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo i uputilo na javnu raspravu otkada je ministrom imenovan Predrag Šustar izazvao je burnu reakciju struke. Nacrt Pravilnika o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u školskoj ustanovi i učeničkom domu predviđa da filozofiju predaju filozofi, ali i sociolozi, politolozi, teolozi. Filozofi su na to reagirali, tvrdeći da ih ima dovoljno kompetentnih, a ministar Šustar danas im se ispričao. Javne rasprave i služe da bismo takve greške ispravili, naglasio je. 

Komentirao je i činjenicu da je učiteljica Marlena Bogdanović iz Osnovne škole Tučepi bez ikakve potpore Ministarstva, samo uz vlastitu dobru volju i razumijevanje roditelja učenika, djeci omogućila nastavu na tabletima već od prvog razreda. Neopravadno smo zanemarivali privatnu inicijativu, tvrdi ministar i dodaje da sustav mora pronaći način kako podržati takve ljude. 

Trodnevna radionica "Institucijsko istraživanje i učinkovitost institucije" danas otvorena u Rijeci organizirana je u okviru projekta što su ga zajednički pokrenuli Sveučilište u Rijeci i Institut za visoko obrazovanje Sveučilišta u Georgiji. Cilj je najprije program cjeloživotnog obrazovanja, a onda i poslijediplomski specijalistički studij menadžera i lidera u obrazovanju. Ministar Šustar istaknuo je da se od inozemnih suradnika može puno naučiti o unapređenju visokog obrazovanja, ali najvažnije, kako spojiti obrazovanje s gospodarstvom. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.