Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za bolju riječku znanost: osnovan Međunarodni znanstveni savjet SURi

30.01.2018.

11:56

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Sveučilište u Rijeci

Foto: Sveučilište u Rijeci

Foto: - / -

Sveučilište u Rijeci je, prvo u Hrvatskoj, osnovalo Međunarodni znanstveni savjet čiji su članovi, primjerice Igor Mezić koji već surađuje s Tehničkim fakultetom u Rijeci, Nenad Miščević, Ivan Đikić. Što im je, zapravo, uloga?

Međunarodni znanstveni savjet SURi: dr. Ivan Đikić, Goethe University Frankfurt, Njemačka; dr. Winfried Pickl, Medical University of Vienna, Austrija; dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, University of Ljubljana, Slovenija; dr. Dražen Prelec, Massachusetts Institute of Technology – MIT; dr. Nenad Mišćević, University of Maribor, Central European University, Slovenija/Mađarska; dr. Željko Ivezić, University of Washington, USA; dr. Igor Žutić, University at Buffalo, USA; dr. Danica Kragić, Royal Institute of Technology, Švedska; dr. Igor Mezić, University of California Santa Barbara, USA; Vedran Mimica, Illinois Institute of Technology, Chicago, USA.

Još u izbornom programu, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija najavila je internacionalizaciju i suradnju s uglednim sveučilištima u svijetu, a to je najlakše postići angažiranjem hrvatskih znanstvenika koji već rade na takvim sveučilištima.

Kada još poznaju hrvatski sustav visokog obrazovanja iznutra, onda njihovi savjeti mogu biti još precizniji.

Osnivanje Međunarodnog znanstvenog savjeta rektorica je najavila u prvoj godini mandata, a sveučilišni Senat ga je i osnovao na devetoj sjednici. Po uzoru na slične znanstvene savjete drugih sveučilišta, najbliži nam je bečki primjer, članovi su doista ugledni znanstvenici. 

"Vrijednost razmjene ideja i iskustava s drugih institucija je neprocjenjiva. Svaka institucija ima svoja ograničenja, mi naravno svoja, i doći do iskustava uglednih znanstvenika s uglednih institucija je nešto što će sigurno i nas učiniti boljima", vjeruje Prijić Samaržija.

Riječko sveučilište ove godine obilježava 45. obljetnicu i članove Međunarodnog znanstvenog savjeta nastojat će okupiti na konferenciji na kojoj će se, među ostalim, raspravljati o budućnosti znanosti i razvoju visokog obrazovanja u RH u europskom i svjetskom kontekstu. 

Upravo različita znanstvena i radna iskustva članova savjeta, pet ih trenutno radi na europskim, a pet na sveučilištima u SAD-u, trebala bi rezultirati konkretnim i kvalitetnim prijedlozima unapređenja znanosti u Rijeci, a posebno u razvoju obrazovnih politika na razini doktorskih studija. Bilo bi lijepo i da se uključe ili pokrenu neke nove projekte na riječkom Sveučilištu, iako, primjerice dr. Mezić već surađuje s Tehničkim fakultetom u Rijeci. Poslušajte više:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.