Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za četvrtinu više nesreća s pješacima - policija pojačano nadzirala

30.03.2017.

11:10

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od početka godine na cestama Primorsko-goranske smrtno su stradala dva pješaka, a broj nesreća u kojima sudjeluju pješaci za četvrtinu je veći od prošlogodišnjega u istome razdoblju. Stoga je PU primorsko-goranska u srijedu provela akciju zaštite pješaka.

Akcija Zaštita pješaka u prometu provedena je jučer od 10 do 15 sati na području naše županije. Policija je pojačano nadzirala ponašanje vozača, ali i pješaka, posebno u blizini obilježenih pješačkih prijelaza. Tijekom pet sati zabilježena su 33 prekršaja pješaka i 52 prekršaja vozača.

Pješaci su preko pješačkoga prijelaza prelazili na znak crvenoga svjetla na semaforu 19 puta, a napravili su i devet drugih prekršaja. Vozači 14 puta nisu poštivali prednost prolaska pješaka, a u 38 slučajeva počinili su druge prometne prekršaje, izvijestila je PU primorsko-goranska.

Ciljana akcija zaštite pješaka provedena je jer je zabilježeno značajno povećanje broja nesreća u kojima sudjeluju pješaci za 25 posto, a i posljedice nesreća često su vrlo teške. Od početka godine na cestama Primorsko-goranske županije smrtno su stradala dva pješaka (2016. jedan), šest ih je teško ozlijeđeno (u odnosu na osam 2016.) te lakše 23 (13 pješaka u istom razdoblju prošle godine).

Svi prekršitelji sankcionirani su prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Policija im je izrekla 40 upozorenja, 12 novčanih kazni, tri prekršajna naloga, 29 izvješća o počinjenom prekršaju, ali i jedan optužni prijedlog. Dok je trajala akcija zaštite pješaka nije bilo stradavanja pješaka, dodaju iz policije.

Savjeti pješacima i vozačima

Pješaci su, uz motocikliste i bicikliste, najranjiviji sudionici u prometu. Posebno se to odnosi na starije osobe, djecu i osobe s invaliditetom. Da bi nesreća u kojima sudjeluju pješaci bilo manje, a kada se i dogode, posljedice što blaže, odgovorno se moraju ponašati i pješaci i vozači. Najčešće pogreške vozača su prevelika brzina i nepoštivanje prednosti pješaka, dok pješaci najčešće preko ceste prelaze izvan pješačkoga prijelaza ili na znak crvenoga svjetla.

 

Iz policije stoga pješacima savjetuju da se ne kreću i ne zadržavaju na kolniku, ako na cesti nema nogostupa da idu što bliže rubu kolnika, izvan naselja trebaju se kretati uz lijevi rub. Preko kolnika valja prelaziti pažljivo i najkraćim putem, nakon što se pješak uvjeri da to može učiniti na siguran način. Za prelazak ceste treba koristiti pješački prijelaz i na semaforu, gdje ga ima, pričekati zeleno svjetlo. Noću i kada je smanjena vidljivost pješaci bi trebali biti označeni reflektirajućim materijalom. 

Vozačima policija ponavlja uputu da se pješačkom prijelazu približavaju sigurnosnom brzinom, tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da se mogu zaustaviti kako bi propustili pješake koji su stupili na prijelaz. Pritom posebnu pažnju treba obratiti na djecu, starije i osobe s invaliditetom. Vozila ne smiju parkirati na nogostupu, pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od pet metara od prijelaza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.