Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za čišće more: prva plutajuća kanta za smeće u riječkoj luci

07.02.2020.

13:15

Autor: Branka Malnar

Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U akvatoriju riječke putničke luke u petak je postavljen prvi Seabin uređaj za skupljanje otpada s površine mora. Jedan takav uređaj u prosjeku skupi oko 1,5 kg plutajućeg smeća na dan. Lučkoj upravi Rijeka uređaj je donirala Inicijativa S.E.A. (Save, Embrace, Achieve).

Radi se o plutajućoj kantici za smeće koja kontinuirano filtrira morsku vodu skupljajući plastiku, mikroplastiku, deterdžente, ulja i ostale materijale s površine, sprečavajući ih da otplutaju na otvoreno more gdje mogu naštetiti morskoj flori i fauni. 

Prvi Seabin uređaj Lučkoj upravi Rijeka donirala je Inicijativa S.E.A. sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite i očuvanja morskog okoliša uz implementaciju održivih rješenja njegovog korištenja i upravljanja morskim dobrom kao jednim od naših najvrjednijih resursa.

Poslušajte što su o tome rekli voditelj i koordinator inicijative Moreno Pajković i kapetan Rajko Jurman, voditelj odjela komercijalnih poslova Lučke uprava Rijeka:

Za čišće more, pripremila Branka Malnar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.