Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za Dane sv. Vida u Rijeci opet procesija, koncerti i gastrofešta!

08.06.2021.

15:02

Autor: Neva Funčić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

U Rijeku se za Dane sv. Vida ponovno vraćaju koncerti i gastrofešta te crkvena procesija preko Korza. Građane očekuju izložbe i predstave, a novosti su da će središnje mise biti prenošene putem mrežnih kanala, a prijem održan u Dječjoj kući.

Za blagdan zaštitnika grada Rijeke ponovno nas očekuju druženja i fešte, ali u manjem opsegu i uz poštivanje epidemioloških mjera, najavili su ovogodišnji program Dana sv. Vida voditeljica kabineta gradonačelnika Doris Šajn i rektor katedrale sv. Vida Matija Matičić.

Uz jedra Fiumanke, proslavu blagdana zaštitnika grada u petak 11. lipnja otvara i izložba "Rijeka moj grad" u Galeriji Principij. U ponedjeljak 14. lipnja na Korzu nas očekuje izložba "Slovo o Rijeci" posvećena knjigama o gradu, dok su na pozornici tijekom dva dana najavljeni mažoretkinje, lutkari s pričom o Ivici i Marici te koncerti klape Nevera, dua Nensi i Andrej te Super Cover Banda. Svečana akademija povodom Dana grada Rijeke bit će održana u HNK Ivana pl. Zajca 14. u 19:30.

Vjerski program počinje trodnevnicom u katedrali sv. Vida - misna slavlja u 18 sati će u subotu, nedjelju i ponedjeljak 13. lipnja predvoditi vlč. mr. Mario Gerić, a propovijedat će đakon Luka Klarica. Na sam blagdan, u utorak 15. lipnja, mise su najavljenje u 8 sati na hrvatskom, u 9:30 na talijanskom jeziku, a svečanu misu u 11 sati predvodit će nadbiskup Ivan Devčić. Medalje sv. Vida ove će godine, kao zahvala za učinjeno u vrijeme pandemije, biti uručene i riječkom KBC-u te županijskom i gradskom Stožeru Civilne zaštite.

Najavljena je i procesija, nešto kraća i uz poštivanje epidemioloških mjera. Kreće u 18 sati od katredrale sv. Vida preko Korza do Trga Riječke rezolucije, gdje će svetu misu predvoditi nadbiskup koadjutor Mate Uzinić

Gastrofešta na Korzu najavljenja je u vrijeme marende, od 10:30, a Bokeljska mornarica, Gradska glazba Trsat i Super Cover Bend u večernjim satima će glazbom obojiti grad svetoga Vida. Detaljni raspored događanja pogledajte na ovom linku, a sada poslušajte pozivnicu:

Druženje uz trešnje sv. Vida!, pripremila Neva Funčić

Današnja presica na kojoj su najavljeni Dani sv. Vida (Foto: Helena Anušić / Riječka nadbiskupija)

Današnja presica na kojoj su najavljeni Dani sv. Vida (Foto: Helena Anušić / Riječka nadbiskupija)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.