Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za dokumentaciju proširenja Praškog pristaništa u riječkoj luci 2,5 milijuna eura

09.01.2023.

15:16

Autor: Hina

Potpisivanje ugovora za proširenje Praškog pristaništa

Potpisivanje ugovora za proširenje Praškog pristaništa

Foto: - / Lučka uprava Rijeka

Ugovor o izradi studijsko-projektne dokumentacije za proširenje Praškog pristaništa u riječkoj luci, vrijedan oko 2,5 milijuna eura, potpisali su u ponedjeljak predstavnici Lučke uprave Rijeka i zajednice tvrtki u kojoj su riječki Rijekaprojekt i zagrebački Opusgeo.

U priopćenju iz riječke Lučke uprave ističu da će se proširenjem Praškog pristaništa dobiti novi višenamjenski terminal u riječkom lučkom bazenu, s dubinom mora od 20 metara uz obalni zid. 


Radovi će obuhvatiti izgradnju 345 metara nove obale, koja će povezati Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal i Visinov gat te uređenje novog operativnog područja od oko 50.000 četvornih metara. Nove operativne površine omogućit će maksimalnu iskoristivost lučkog područja u tom dijelu luke i osigurati uvjeti za prekrcaj i skladištenje značajno većih količina raznih vrsta generalnih tereta.


Ugovor predviđa izradu idejnog rješenja i studije utjecaja na okoliš, geodetske i geotehničke istražne radove, izradu idejnog i glavnog projekta te troškovnika i natječajne dokumentacije za proširenje Praškog pristaništa. Izrada te dokumentacije sufinancira se iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) s bespovratnih 50 posto.


Projekt proširenja Praškog pristaništa nastavak je velikih infrastrukturnih projekata u riječkoj luci.


Iz Lučke uprave naglašavaju da će tijekom 2023. biti završena nova državna cesta 403, koja povezuje Zagrebačku obalu i gradsku obilaznicu te izgradnja nove lučke prometnice u zaleđu Praškog pristaništa.


Bit će završen i projekt rekonstrukcije kolničkih i skladišnih površina, kolosijeka, staza dizalica i komunalne infrastrukture na Praškom, Budimpeštanskom i Bečkom pristaništu te Visinovom, Orlandovom i De Franceschijevom gatu, koji se sufinancira iz CEF programa. Ističu da vrijednost svih aktivnih investicija Lučke uprave u lučkom Bazenu Rijeka sada iznosi 110,6 milijuna eura.


Naglašavaju da proširenje Praškog pristaništa osigurava i preduvjete za novo prometno rješenje u tom dijelu grada, učinkovitim povezivanjem gradskih i lučkih prometnica s DC 403. Novo prometno rješenje uključuje produljenje ulice Riva prema zapadu, izgradnju cestovnog priključka za Praško pristanište i spoj na novu lučku cestu, čime će se, preko DC 403, osigurati izravan pristup zapadnom izlazu na riječku obilaznicu.


Drugi važan dio projekta su lučka skladišta (18, 19, 20, 21 i 22) koja se nalaze u neposrednoj blizini Praškog pristaništa, a upisana su u registar hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara. Skladište 22 je obuhvaćeno koncesijom na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu, a koncesionar će ga urediti za svoje poslovno sjedište.


Skladišni kompleks Metropolis (18, 19, 20 i 21) će, nakon proširenja Praškog pristaništa, biti izdvojen iz lučkog područja i postat će javno dostupna industrijska baština slobodna za prenamjenu u razne urbane sadržaje.


Poslušajte kako o proširenju Praškog pristaništa govori ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa:

Denis Vukorepa o proširenju Praškog pristaništa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.