Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za ekonomsku i kulturnu autonomiju Rijeke

04.12.2013.

18:36

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako tolerantna i liberalna, Rijeka će dijeliti sudbinu konzervativne Hrvatske i zato Lista za Rijeku smatra da je gradu, uz ekonomsku, potrebna i kulturna autonomija.

Iako izražavaju ponos i zadovoljstvo rezultatima referenduma kojim je, kako kažu, Rijeka potvrđena kao glavni grad normalne Hrvatske, u Listi za Rijeku ističu kako razumiju i one sugrađane koji su se izjasnili za ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene. "U našem gradu ima mjesta za ljude svih svjetonazora i svi se u Rijeci trebamo osjećati kao kod kuće", stoji u priopćenju stranke.

No nakon ovakvih rezultata, predstavnici stranke smatraju važnim i dalje se zalagati da grad, u granicama svojih nadležnosti, ističe svoje posebnosti i nastavi se razvijati u smjeru gradova poznatih po otvorenosti i toleranciji. Kao jedan od primjera ističu poticanje višejezičnosti.

Ističu kako se u centraliziranoj državi kakva je Hrvatska ne poštuju i ne ističu regionalne specifičnosti, zbog čega Rijeka dijeli sudbinu većinski konzervativne zemlje.

Prvi korak ka poticanju tolerancije i širenju riječke kulturne autonomije, ovoga vikenda će mladi članovi stranke na Turniću prebojati grafite kojima se šalju netolerantne poruke, a u tome im se mogu pridružiti svi zainteresirani – treba se javiti Listi za Rijeku mailom ili putem Facebooka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.