Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za manje gužve: ciljana kontrola putnika na hrvatskim graničnim prijelazima

14.04.2017.

14:13

Autor: HRT, Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz sata u sat praktično se mijenja intenzitet prometa na svim našim graničnim prijelazima: na Pasjaku se u jednom dijelu jutra na ulazak u Hrvatsku čekalo gotovo sat i pol, Rupa je bila puno protočnija.

Stanje u 17 sati: Na graničnom prijelazu Pasjak, na ulazu u Hrvatsku, poslijepodne se čeka dva sata. Kolona vozila dugačka je oko tri kilometra, a osobna vozila propuštaju se u tri kolone. Za izlaz iz Hrvatske čeka se petnestak minuta. Na graničnom prijelazu Rupa nema zastoja. (B. Uzelac)

Dopodnevni sati i rano popodne očekivano, granični prijelaz Pasjak-Starod je opterećeniji od onog u Rupi. Automobili s putnicima željnim odmora iz Italije, Slovenije, Austrije, Švicarske, Njemačke, pretežno europskih zemalja i putnici s dosta razumijevanja prema kontrolama. Oni s kojima smo razgovarali čekali su na pojedinim prijelazima od 20 minuta do sat i četrdeset minuta. 

Što je bilo i što očekuju na graničnom prijelazu Rupa, načelnik postaje granične policije Neven Abramović, unatoč intenzitetu, ističe da je situacija dobra, a čekanja jutros gotovo da nije ni bilo. "Dobro smo se pripremili i raspolažemo s odličnim potencijalom ljudi i sredstava da čekanja budu što manja", zaključuje Abramović. 

Zbog gužvi na granicama Hrvatska je odlučila umjesto sustavne kontrole putnika prijeći na ciljanu kontrolu, kako bi se smanjila dugotrajna čekanja na ulazak i izlazak iz naše zemlje, posebice tijekom uskrsnih blagdana.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kaže da će gužvi ipak biti te da svi moramo biti strpljivi. Ministar turizma Gari Capelli poručuje kako dugotrajni prelazak državne granice nije dobar, ali dodaje da Vlada čini sve kako bi gužvi bilo što manje.

Uz malo sreće i puno strpljenja ovo će definitivno biti zanimljivi prometni vikend, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.