Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za mirne i sigurne blagdane - pažljivo s petardama!

13.12.2019.

14:23

Autor: Albert Petrović

Foto: Borna Filić / Pixsell

Foto: Borna Filić / Pixsell

Foto: - / -

Na području cijele Hrvatske će se od danas pa do 8. siječnja provoditi edukativno preventivna akcija Ministarstva unutarnjih poslova Mir i dobro. Akcija nastoji senzibilizirati javnost na opasnosti nestručne uporabe pirotehnike pred blagdane.

Smanjenje broja ozljeda uslijed neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima u blagdansko vrijeme cilj je ove već tradicionalne akcije

Zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava lani je ozlijeđeno 25 osoba. "Lani je oduzet 41 komad oružja, oko 2.000 komada streljiva, sedam eksplozivnih naprava i 394 komada pirotehničke galanterije. Na sreću, nije bilo smrtnog stradavanja, no sedam je osoba teško ozlijeđeno, a petero mlađih od 14 godina. Najmlađem dječaku od četiri godine eksplodirala je petarda u ruci", upozorio je Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe MUP-a. 

Iznosi novčanih kazni za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1000 do 30.000 kuna za fizičke osobe te 10.000 do 80.000 kuna za pravne osobe.

O zakonskim mjerama i suzbijanju crnog tržišta izvjestio je voditelj Službe inspekcijskih poslova civilne zaštite Zlatko Bukša:

 

Počinje akcija MUP-a Mir i dobro, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.