Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za modernizaciju istraživačke infrastrukture

07.12.2013.

16:56

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predstavilo je u Rijeci dva poziva na dostavu projektnih prijedloga čiji je cilj uspostava nove i modernizacija postojeće istraživačke infrastrukture, a namijenjeni su ciljanim skupinama znanstvenika.

Ministarstvo je predstavilo natječaje Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci i Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014.–2020. Objavljeni su 4. prosinca u okviru Operativnoga programa regionalne konkurentnosti 2007.-2013.

Za prvi projekt dostupno je 180,1 milijuna kuna, a za drugi 45,7 milijuna kuna, ukupno gotovo 30 milijuna eura. U oba slučaja 85% financira se iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, dok Hrvatska sudjeluje s preostalih 15% sredstava. To su prva dva raspisana poziva za dostavu projektnih prijedloga na temelju kojih će se početi koristiti sredstva infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014. do 2020. godine.

Ministar Željko Jovanović istaknuo je da se riječko sveučilište pokazalo kao najinovativnije i najpoduzetnije, pojasnivši da poziv ima cilj opremiti istraživačke centre i laboratorije u kampusu Sveučilišta, dok se drugi poziv fokusira na razvoj projektne dokumentacije potrebne za buduću modernizaciju infrastrukturnih kapaciteta vezanih uz istraživanje, razvoj i inovacije.

Jovanović je naglasio da je njegovo ministarstvo prvo koje je raspisalo dva natječaja u okviru strukturnih fondova koji su Hrvatskoj postali dostupni nakon pristupanja u EU: Treba naglasiti da je Ministarstvo znanosti najučinkovitije ministarstvo po apsorpciji fondova EU, tako da će ove godine isplatiti 110% planiranih sredstava. Podsjetio je da su za financiranje odobrena i prva dva znanstveno-istraživačka projekta na natječaju Europskog istraživačkog vijeća: Medicinskom fakultetu u Rijeci u iznosu većem od 1,7 milijuna eura te Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu u vrijednosti od 1,5 milijuna eura. To je, ustvrdio je, veliko priznanje za Hrvatsku znanost.

Ministar Jovanović najavio je i treći poziv ministarstva koji će biti objavljen do kraja godine. Bit će to natječaj otvorenog tipa Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije namijenjen javnim visokim učilištima i javnim znanstvenim organizacijama u Hrvatskoj u partnerstvu s poslovnim sektorom. Cilj poziva bit će usmjeravanje istraživanja prema potrebama gospodarstva, a ukupna dostupna financijska alokacija za taj poziv bit će gotovo 70 milijuna kuna. Poslušajte što je na predstavljanju zabilježila Branka Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.