Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za obnovu "Galeba" i Benčića očekuje se još 10 milijuna eura iz EU fondova

23.02.2017.

13:32

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve četiri zgrade budućega Kulturnog kvarta Benčić trebale bi biti privedene svrsi do 2020. godine, a njihova je obnova omogućena novcem iz EU fondova. Gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar kaže da su prvih 9 milijuna eura već dobili kroz projekt Riječke urbane aglomeracije.

H-objekt se obnavlja, a 21. veljače su dobili i službenu obavijest kako je evaluacija za projekt obnove upravne zgrade Benčića i broda "Galeb" ocijenjena pozitivno. Tako su dva lukavo integrirana projekta zajednički kandidirana u cilju povlačenja dvostrukog iznosa što ga dopušta europski natječaj. 

Grad Rijeka je kandidirao obnovu upravne zgrade Benčića, koja je tematskom šetnicom povezana s brodom "Galeb". Oba projekta odvojeno ne bi prošla administrativnu proceduru apliciranja na EU fondove jer svaka jedinica lokalne samouprave smije kandidirati samo jedan objekt, odnosno dva ako su povezana. S obzirom na to da je evaluacija dala pozitivnu ocjenu, Grad Rijeka očekuje još 10 milijuna eura iz EU fondova .

Brod "Galeb" ima pet tisuća četvornih metara, od čega četiri tisuće četvornih metara (sve javne palube) mora biti za javnu namjenu, dio će biti muzejski prostor posvećen samome brodu, a manje i Josipu Brozu, dok će tisuću četvornih metara biti komercijalnih, uglavnom ugostiteljsko-turističkih sadržaja.

Očekivanja su da će se, nakon što se 85 posto novca za obnovu "Galeba" dobije iz EU fondova, preostalih 15 posto financirati u partnerskom odnosu Grada Rijeke i Republike Hrvatske.

"Galeb" trenutno Grad Rijeku - koja jedina snosi obvezujući financijski teret toga, od države proglašenoga, kulturnog dobra - godišnje stoji 700 tisuća kuna. Oko 150 tisuća kuna košta vez, što je prihod Lučke uprave. Ostatak od stotinu tisuća kuna je za troškove redovnog održavanja, dok je ostalo - oko 450 tisuća kuna - trošak četveročlane posade koju Grad, prema zakonu i naputku Lučke kapetanije Rijeka, mora plaćati na brodu, rekao je u emisiji "Grad i Vi, dragi Vi" pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.