Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za očuvanje radnih mjesta u PGŽ-u u ožujku isplaćeno 87,5 milijuna kuna

11.05.2020.

13:19

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Kupci se nakon gotovo dva mjeseca pauze od danas vraćaju u riječke trgovačke centre (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Kupci se nakon gotovo dva mjeseca pauze od danas vraćaju u riječke trgovačke centre (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

U našoj županiji je za preko 3700 tvrtki, koje zapošljavaju oko 27 tisuća radnika, isplaćeno ukupno 87,5 milijuna kuna potpora za očuvanje radnih mjesta, a analiza HGK ŽK Rijeka pokazala je da je ekonomska slika županije u ožujku bila nešto povoljnija u odnosu na državni prosjek.

Na razini županije potporu je zatražilo 46 posto tvrtki u prerađivačkoj industriji, 34 posto poduzeća u građevinarstvu, 47 posto u trgovini, 30 posto u prijevozu i skladištenju te čak 58 posto tvrtki u djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane, istaknuo je v. d. predsjednika Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Rijeka Heri Bezić.

Iste su djelatnosti i najveći korisnici potpora na državnoj razini, a prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u ožujku je ukupno odobreno 1,55 milijardi kuna potpore za 84 tisuće poduzeća s gotovo pola milijuna zaposlenih.

Potpora Vlade za očuvanje radnih mjesta pokazala se kao velika pomoć gospodarstvu, ističe se u priopćenju Hrvatske gospodarske komore. Analiziraju se podaci za travanj, za koje HGK predviđa porast broja tvrtki korisnika potpore, kao i veći broj radnika za koje se potpora koristi. Također se procjenjuje da će epidemiološka situacija u svibnju povoljno utjecati na oživljavanje gospodarske aktivnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.