Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: 12 kilometara nove kanalizacije i pet kilometara novog vodovoda

14.09.2022.

14:07

Autor: Tatjana Sandalj

Crpilište Zvir

Crpilište Zvir

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Rijeka će za koju godinu imati 12 kilometara nove kanalizacije i pet kilometara novog vodovoda. Između Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija i tvrte Gener 2 iz Albanije potpisan je danas ugovor o izvođenju radova na izgradnji transportnih kolektora i optimizaciji postojećeg sustava odvodnje Rijeka Istok u sklopu projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka koji je većim dijelom financiran europskim sredstvima.

Danas održano je potpisivanje ugovora o realizaciji grupe radova na izgradnji transportnih kolektora i optimizaciji postojećeg sustava odvodnje Rijeka Istok u sklopu projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“.


Ugovor je ukupno vrijedan 205.728.710,42 kn (bez PDV-a), a obuhvaća radove na području Rijeke u sklopu kojih će biti izgrađeno 12,2 km kanalizacijskih cjevovoda, 5,1 km vodoopskrbnih cjevovoda, 9 crpnih stanica, 5 retencijskih bazena, 10 kišnih preljeva te jedan separator masti i ulja.


Projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” obuhvaća izgradnju i optimizaciju sustava javne odvodnje uz izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i jedno je od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj.


Ukupna vrijednost projekta je 1,76 milijardi kuna (bez PDV-a), a sufinancira ga Europska unija u visini do 1,25 milijardi kuna (bez PDV-a), što čini 71,33% troškova. Sredstva Europske unije osigurana su kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija" za razdoblje 2014.-2020.


Radovi ugovoreni danas u zgradi VIK-a na izvorištu Zvir, vrijedni su gotovo 206 milijuna kuna, a počet će kada budu gotovi izvedbeni projekt i prometna rješenja. Što će biti izgrađeno, govori direktor Vodovoda i kanalizacije Andrej Marocchini:

Andrej Marocchini

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.