Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za područje Kvarnera zbog olujne bure upaljen crveni meteoalarm

24.01.2019.

17:57

Autor: Josip Krmpotić, Iva Črnjar Ivančan

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Za područje sjevernog Jadrana i Kvarnerskog zaljeva danas je upaljen crveni meteoalarm, javili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Ostatak obale je u narančastom, a na našem se području očekuje jaka i vrlo jaka, tijekom noći mjestimice i olujna bura.

Najjači udari bit će od 35 do 65 čvorova, odnosno između 65 i 120 kilometara na sat. Crveni meteoalarm znači da je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti. Prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Iz DHMZ-a savjetuju javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja te da prate informacije o prometu.

Zimski se uvjeti nastavljaju diljem kopnenog područja, posebice u istočnim i još više gorskim krajevima, a i ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će osim pahulja ponovno biti i većinom jake, gdjegod i olujne bure, podno Velebita od petka do subote ujutro vjerojatno i s orkanskim udarima.

Za razliku od prošlih dana, potkraj četvrtka će jaka bura zapuhati i na jugu Hrvatske. No, već u nedjelju bi nevolje na većem dijelu Jadrana moglo biti zbog često jakog juga i gdjegod obilne kiše, koja bi nakon nekoliko snježnih dana mogla padati i mjestimice u kopnenom području. Osim nje, problema će vjerojatno biti i zbog ponegdje prilično niske temperature tijekom djelomice sunčanog vikenda, a i zbog novog snijega početkom novoga tjedna.

Zbog siline bure noćas, opet i do obale može doći nešto snježnih pahulja pa bi bilo dobro da o vremenskoj prognozi noćas, ali i sutra doista vodimo računa.

 

Foto: DHMZ

Foto: DHMZ

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.