Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za Rijeku se vodila jedna od najtežih bitaka u Drugom svjetskom ratu

03.05.2021.

10:23

Autor: Alen Čemeljić

Razrušeni grad nakon bitke za RIjeku (Foto: Wikipedia)

Razrušeni grad nakon bitke za RIjeku (Foto: Wikipedia)

Foto: - / -

Danas se obilježava Dan oslobođenja Rijeke. Borba za Rijeku trajala je od 16. travnja do 3,. svibnja 1945. godine, nakon čega je oslobođena od njemačkog okupatora. U toj borbi poginulo je tri tisuće antifašističkih boraca, a grad, luka i mostovi bili su potpuno razrušeni.

Riječka bitka jedna je od najtežih bitki u Drugome svjetskom ratu, a nakon oslobađanja i Mirovne konferencije u Parizu 1947. godine, Rijeka je vraćena u okrilje matice Hrvatske, u okviru tadašnje Jugoslavije.

Povodom Dana oslobođenja, predstavnici grada i Udruge antifašista položit će vijence na spomen-obilježja na području Rijeke.

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja održat će se prigodna svečanost, na kojoj će govoriti predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Dragutin Rađenović i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

U 14 sati se u povodu Dana oslobođenja Rijeke u Udruzi riječkih antifašista otvara izložba "Riječke boje". Riječ je o izložbi radova članova Udruge SKANI, a može se razgledati razgledati do 28. svibnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.