Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za sudar s teretnim brodom odgovoran zapovjednik putničkog broda "Tijat"?

12.05.2018.

13:35

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku otvorilo je istragu protiv 52-godišnjeg zapovjednika "Jadrolinijina" putničkog broda "Tijat", koji se sudario s teretnim brodom "Plavi Jadran" krajem siječnja u šibenskom akvatoriju, zbog kaznenog djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa.

Osnovano se sumnja da je zapovjednik putničkog broda "Jadrolinije" na redovitoj brodskoj liniji kod rta Kobila na jugozapadnoj strani otoka Prvića, u popodnevnim satima 31. siječnja ove godine, postupio protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, navode u subotu iz šibenskog tužiteljstva.

Kapetan broda "Tijat" osumnjičen je da nije postupao u skladu s međunarodnim i nacionalnim propisima o sigurnosti pomorske plovidbe, niti je promijenio kurs udesno u situaciji kada se svojim brodom približavao teretnom brodu koji se kretao u protukursu.

"Upravo zbog nepoduzimanja radnji za izbjegavanje sudara, došlo je do udara pramčanog dijela putničkog broda u lijevi bok teretnog broda s kojeg je jedan član posade pao u more, a drugi član posade skočio s broda vidjevši da će on potonuti", priopćilo je šibensko Općinsko državno odvjetništvo.

Teretni brod "Plavi Jadran" dugačak 30 metara, koji je prevozio pijesak, prilikom sudara je potonuo, a prouzročena šteta je procijenjena na najmanje 260.500 eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.