Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorski kotar bogatiji za postrojenje za preradu voća

03.04.2022.

10:20

Autor: Nenad Lučić

proces prerade

proces prerade

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Puštanjem u probni rad novog Objekta za preradu voća, na području naselja Stara Sušica u Gorskom kotaru nastavljena je realizacija razvojnih projekta tamošnjeg Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije.

Lani je nedaleko te ustanove otvoren izložbeni Centar o velikim zvijerima, što ukazuje da se dosadašnjim, ali i planiranim ulaganjima u Staroj Sušici, osim poljoprivrednog, želi poticati i turistički razvoj. 


Puštanje u rad novog postrojenja za preradu voća, nastavak je trendova u voćarstvu, koje je dosad poticao Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije. 

Neka su obiteljska gospodarstva kao perspektivu prepoznala podizanje trajnih nasada voćaka. Njihova je površina u Primorsko-goranskoj županiji povećana za dvjestotinjak hektara, a uzgojni je naglasak na području Gorskog kotara bio vezan uz jagodičasto i bobičasto voće.

Ravnatelj Dalibor Šoštarić

Te je trendove, osim europskih fondova i lokalnih goranskih proračuna, kao najveći ulagač u novo postrojenje za preradu voća dodatno poticala Primorsko-goranska županija ističe župan Zlatko Komadina.


Zamišljeno je da obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koja se bave voćarstvom, proizvedene količine voća u Staroj Sušici mogu preraditi u destilate, likere, sokove, ili neke sušene proizvode. U istom prostoru još moramo urediti punionicu meda, tako da će se ovdje još puno toga događati.

Ideja je da u Staroj Sušici osmislimo zanimljivu priču o poljoprivredi, tradiciji, ali i turizmu Gorskog kotara. Vjerujem da ćemo uskoro krenuti u realizaciju projekta Goranske kuće s ugostiteljskim i smještajnim sadržajima, a u planu je i projekt Kuće gljiva.

župan Komadina

Dosad realizirani i planirani sadržaji, zaključuje Komadina, neće imati samo poljoprivrednu i turističku , već i edukativnu funkciju, jer u Staroj Sušici se već realiziraju aktivnosti za pojedine obrazovne programe riječkog Sveučilišta.


Poslušajte reportažni prilog:

Goranska prerada voća

gotovi sokovi od jabuke

gotovi sokovi od jabuke

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

prerada voća

prerada voća

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.