Hrvatski radio

Radio Rijeka

Za vjeru s djelima i djela s vjerom

25.12.2013.

14:40

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Središnju božićnu misu u Rijeci, u katedrali sv. Vida, predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. Misi je prisustvovao i premijer Zoran Milanović, a političkih poruka nije bilo.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić u božićnoj poruci je naglasio vrijednost bogatstva različitosti, upozorivši da to bogatstvo i Bog legitimira u jednom evanđelju i četiri evanđelista. Evanđelisti na različite načine donose evanđelje, ali ono zbog toga ne gubi osnovni smisao: dolazak Isusa Krista koji obasjava ljude.

Podsjetio je na to da se povijest ponavlja pa i danas Krista jedni prihvaćaju, a drugi odbijaju. Često ga odbijaju oni koji su odrasli u kršćanskoj tradiciji, ali ne slijede Isusa. Istovremeno postoje i oni koji se ne deklariraju kao vjernici, ali životom i djelom žive ono što je Isus naučavao. Takve teolozi nazivaju anonimnim kršćanima. Nadbiskup Devčić je rekao: Božić nam je poziv da se ispitamo i opredijelimo za vjeru s djelima i djela s vjerom jer je to odgovor na ponudu Božje ljubavi.

Premijer Zoran Milanović objasnio je da je božićnoj misi prisustvovao u Rijeci jer je njegova baka iz istog sela na Velebitu iz kojeg je i nadbiskup Devčić, iz Krasna. U komentaru nadbiskupove poruke nakon mise premijer je izjavio: Ovo je pietas. Ovo me podsjeća na neke stvari koje sam čuo na misama izvan Hrvatske. Vjerovali ili ne i tamo sam bio na misama, rekao je Milanović, čestitao Božić i dodao: Budimo mirni danas. Premijerovu izjavu za novinare možete pogledati ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.