Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:01 / 12.06.2022.

Autor: Nenad Lučić

Za život bez kamiona: nazire se izgradnja obilaznice oko Fužina

Izgradnja obilaznice i izmještanje kamionskog prometa iz središta naselja je jedan od turističko-razvojnih prioriteta Općine Fužine

Izgradnja obilaznice i izmještanje kamionskog prometa iz središta naselja je jedan od turističko-razvojnih prioriteta Općine Fužine

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Pokazatelji iz prvog dijela godine najavljuju da bi Općina Fužine i tijekom nadolazeće glavne sezone mogla potvrditi status jedne od turističkih perjanica Gorskog kotara. Ali! Uz očekivani rast broja izletnika i gostiju, u ljetnim bi mjesecima iznova mogli doći do izražaja kronični problemi vezani uz prometnu infrastrukturu.

Kako će se državnom cestom koja povezuje najveća naselja Općine Fužine ovoga ljeta, osim turističkog, intenzivno odvijati i teretni promet teških kamiona općinski načelnik David Bregovac iznova spominje godinama željeni projekt izgradnje nove obilaznice.


Ta bi nam obilaznica mnogo značila s obzirom da velik broj kamiona prolazi središtem Fužina, podsjeća Bregovac i dodaje da bi se izgradnjom obilaznice središte općine moglo još bolje turistički razvijati.


Ovih je dana, uz potporu resornog Ministarstva, učinjen još jedan značajan korak prema realizaciji projekta cestovne obilaznice oko središnjeg općinskog naselja. Načelnik Bregovac želi vjerovati da se početak izgradnje obilaznice počinje nazirati. 


Hrvatskim cestama predali su kompletnu dokumentaciju vezanu uz obilaznicu: od građevinske i lokalcijske dozvole do izvedbenih projekata. Sve to kroz mjesec ili dva bit će pregledano, vjeruje načelnik, i da bi do kraja ove godine mogao bi biti odabran izvođač, te stvoreni preduvjeti da se krene s izgradnjom 1,5 kilometar duge prometnice.


Optimizam načelnika ne umanjuje ni procijenjena cijena izgradnje koja, s troškovima otkupa zemljišta, iznosi oko 60 milijuna kuna. Hrvatske ceste bi preuzele i daljnje rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, optimističan je Bregovac.

Obavimo li u ovoj godini izvođača, u slijedećoj bismo mogli imati izgrađenu obilaznicu.

David Bregovac

Obilanica, zaključuje općinski načelnik, neće imati samo lokalni značaj, nego će biti od velike koristi i onima koji državnom cestom preko naselja Lič i Fužine putuju prema moru i dijelu odredišta na Crikveničko-vinodolskoj rivjeri.


Poslušajte:

Obilaznica će pomoći turističkom životu Fužina

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.