Hrvatski radio

Radio Rijeka

Žabac Princ pobjednik četrdesete "Žabarske noći" u Lokvama

24.04.2016.

10:23

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bojan Aleksovski iz Rijeke sa žabom Princ pobjednik je sinoćnjeg natjecanja u žabljim skokovima, održanog tijekom jubilarne, 40. po redu "Žabarske noći" u Lokvama. Danas poslijepodne sa svojim će se žabama natjecati djeca.

"Žabarska noć" u Lokvama sinoćnjim je jubilarnim izdanjem potvrdila status jedne od najdugovječnijih turističkih manifestacija na području Gorskoga kotara. Tradicijom održavanja natjecanja u žabljim skokovima, žitelji maloga goranskog naselja već četiri desetljeća nastoje privući posjetitelje iz zemlje i inozemstva.

Ni ove godine nisu imali problema s prodajom rezervacija, a pravovremeno je osiguran i dovoljan broj žaba za natjecanje. Mnogi od 36 prijavljenih natjecatelja željeli da upravo njihov kreketavi skakač pobijedi na jubilarnom izdanju manifestacije, kaže direktorica Turističkog ureda u Lokvama Đurđa Malnar.

"Popunjenost rezerviranih mjesta je stopostotna, a ove godine smo žabe ulovili na našem području, budući da su nam djelatnici Javne ustanove 'Priroda' pokazali koje je vrste dopušteno loviti, a koje ne. Dakle, natječemo se sa žabama koje nisu strogo zaštićene, a i njih kasnije vraćamo na mjesto izlova", tumači Malnar.

Za razliku od uvodnih, finalna serija žabljih skokova s 20 najboljih natjecatelja ponudila je doista uzbudljivu završnicu. Žaba nazvana Princ završnim je skokom od 90 centimetara Bojanu Aleksovskom iz Rijeke osigurala ukupno najbolji zbroj rezultata te pobjedu na 40. Žabarskoj noći.

"Nadao sam se skoku od četrdesetak centimetara, kako bih ostao u igri za pobjedu, no kada je žaba skočila devedeset centimetara znao sam da je debelo u prednosti te samo gledao da nitko to ne premaši", prepričava Aleksovski.

Nedjelja tradicionalno donosi nastavak natjecateljskih uzbuđenja jer ove su godine po 23. put u Lokvama pripremili i malu "Žabarsku noć" na kojoj sa svojim žabama tradicionalno sudjeluju isključivo djeca. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.