Hrvatski radio

Radio Rijeka

Žabarska noć: Žaklina je skakala za prvo mjesto

29.04.2018.

12:41

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Općina Lokve je 42. put bila domaćin Žabarske noći, a nakon tri serije tradicionalnog natjecanja u žabljim skokovima, o pobjedniku je odlučivalo nevelikih deset centimetara. Skokovi žabe nazvane Žaklina, pobjedu su donijeli Draženu Gudelju iz Stupnika.

Zbog dobre posjećenosti organizatori jedne od najdugovječnijih turističkih manifestacija u Gorskom kotaru imaju razloga za zadovoljstvo. Samo na natjecateljskoj listi bilo je 32 upisanih.

Ukupno najveći zbroj duljine skokova žabe nazvane Žaklina, pobjedu je donio Draženu Gudelju iz Stupnika, koji je, kaže, uz Lokve vezan odmalena, a tijekom petnaestak dosadašnjih nastupa na Žabarskoj noći bilo je i dobrih rezultata, primjerice dva druga mjesta. "Iznimno dobar osjećaj je biti prvi, jer Lokve doživljavam kao da sam u njima rođen", priznaje Gudelj.

Tradicija Žabarske noći traje dulje od četiri desetljeća, no zanimanje za nju ne jenjava, kaže, ne skrivajući zadovoljstvo, direktorica Turističkog ureda Općine Lokve Đurđa Malnar: "Iznimno smo zadovoljni odazivom, jer su sva sjedeća mjesta u dvorani bila rezervirana danima prije manifestacije."

"Znači sve što smo zacrtali je ostvareno, posebno cilj da privučemo mlađe posjetitelje, jer smo željeli da upravo oni dođu na Žabarsku noć i vide kako su se nekad zabavljali stariji. Također nas je iznenadio i popriličan broj stranaca, posebno Francuza i Engleza, pa doista možmo biti sretni onim što smo postigli", zaključila je Malnar. 

Jedno od organizacijskih postignuća je i današnja, jubilarna 25. po redu mala Žabarska noć, namijenjena djeci, na koju je odaziv natjecatelja u pravilu dvostruko veći nego večer prije. Poslušajte:

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.