Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zadarsko sveučilište nudi prvi hrvatski tečaj ribarstva putem interneta

26.12.2018.

16:01

Autor: HRT - Radio Zadar

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Putem projekta Blue Smart pokrenut je prvi hrvatski online tečaj za obrazovanje kadrova u ribarstvu. Tečaj je besplatan, izvodi se na hrvatskom i engleskom jeziku, a dio je projekta čiji je glavni cilj stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva.

Osmišljen je na Sveučilištu u Zadru, a zainteresiranih polaznika je već više od 60, kaže voditelj projekta dr. Tomislav Šarić s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. "Tečaj Osnove dobre prakse u ribarstvu sadrži pet modula: anatomija riba, hrandiba riba, tehnologija uzgoja riba, zaštita zdravlja riba i prerada ribe. Tečaju se pristupa putem stranice bluesmart.hr, polaznici će za svaki pojedinačni modul dobiti potvrdu, kao i za završni tečaj, usklađenu s cjeloživotnim obrazovanjem na razini EU", tumači dr. Šarić.

Tečaj je dvojezičan jer će biti dostupan građanima širom Mediterana, napominje Šarić. "Već je 60 ljudi testiralo tečaj i zadovoljni su informacijama koje tečaj nudi. Moduli su izrađeni u suradnji sa zadarskim Cromarisom i AGRROM te WWF Adria, pa se budućim i sadašnjim zaposlenicima u plavom sektoru omogućava stjecanje korisnih znanja iz akvakulture", kaže. 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Javlja Suzana Jakšić Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.