Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zadnja sjednica Skupštine PGŽ: četiri godine u interesu građana

23.03.2017.

14:36

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijska skupština Primorsko-goranske županije zasjedala je posljednji put u ovom mandatu, uoči lokalnih izbora. Na dnevnome redu bile su koncesije na pomorskom dobru i niz drugih tema, a županijski čelnici i vijećnici za četverogodišnji rad napominju da su pokazali visok stupanj demokratičnosti.

Od 33 točke dnevnog reda, 12 se odnosilo se na nove koncesije na pomorskom dobru, prihvaćen je Socijalni plan, prijedlog daljnjih ulaganja u Platak, strategija razvoja tehničke kulture, imenovani su članovi Kulturnog vijeća i Stručnog povjerenstva za koncesije. Sve prema planu. 

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić ponosan je na odrađeni mandat. Kaže da je Skupština u protekle četiri godine pokazala kako parlamentarno tijelo može raditi kritičkim i argumentiranim raspravama. "Zalagali smo se za boljitak, a investicije se vide na Platku, u zdravstvenim ustanovama u Opatiji, Crikvenici i na Lošinju, neki su najsretniji da je Marišćina proradila. Bili smo jednoglasni u zahtjevima za Gorski kotar, po pitanju potkornjaka i ledoloma. Jeli to dovoljno? Nije. Ali smo jasno ukazivali i iznijeli stav ove županije prema vladi, koja god bila", rekao je Fabijanić.

Slično ocjenjuje i župan Zlatko Komadina, koji kaže da je kultura dijaloga bila na zavidnoj razini, te da su vijećnici mimo stranačkih boja podržavali projekte koji su u interesu svih u županiji, a posebno one na otocima i u Gorskom kotaru. "Da je više sredstava, da je decentralizirana Hrvatska, bilo bi toga i više", kaže Komadina.

I HDZ-ov Josip Rupčić visoko ocjenjuje demokratsku atmosferu. "Mislim da smo i mi iz oporbe i vladajući radili u interesu građana županije." Ipak ima i prigovor na to što su članovi oporbe izbačeni iz svih školskih odbora škola kojima je županija osnivač. "To nije korektno, i mi snosimo odgovornost", poručuje Rupčić te smatra da bi oporbene vijećnike trebalo uključivati i u fazu pripreme odluka, a ne tek na kraju pri glasovanju o projektima.

Marišćina radi, Platak se gradi, obnavljaju se škole, bolnice i sportski tereni. Proračun PGŽ od 796 milijuna kuna u prošloj godini ostvaren je 98 i pol posto. "Za rebalans je ostalo 5,5 milijuna kuna koji su rezultat ušteda i materijalnih troškova", rekao je župan Komadina.

Što se projekata tiče, najavio je kako su u završnoj fazi kandidiranja projekta Putevima Frankopana za EPK 2020. Očekuje da će tako dobiti značajan novac te linijom 27 susjedstava i Lungo mare dati regionalni doprinos Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture. Iduća će sjednica Županijske skupštine za Dan županije u travnju biti svečana, a prva radna u novom sazivu nakon izbora očekuje se u lipnju. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.