Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zagađenje ubija 10 posto svjetskog stanovništva

23.12.2013.

14:39

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uzrok smrti gotovo deset posto svjetske populacije je zagađenje okoliša, dokazuje studija koju je verificirala Europska komisija, a hrvatskoj javnosti predstavila udruga Eko Kvarner. Najveći zagađivači su termoelektrane na ugljen.

Upravo završenu studiju u Rijeci su predstavili Vjeran Piršić iz udruge Eko-Kvarner i Paolo Tomatis, predsjednik Europske udruge za rizike od azbesta. Riječ je o prvom takvom međunarodnom istraživanju čije rezultate verificira Europska komisija kao osnovu za buduće djelovanje.

Najveća zagađenja s najvećim posljedicama nastaju zbog termoelektrana na ugljen. Sagorijevanjem ugljena, uz štetne plinove, nastaje i 55 toksičnih elemenata od kojih su 24 kancerogena. Posebno je štetna živa koja pada u more i preko ribe dolazi u ljudski organizam, pa je u dijelovima Japana i SAD-a morska riba već zabranjena za djecu.

Druga opasnost je radiotoksičan i radioaktivni radon, kojega ima, ali vrlo malo, i u prirodi. Izgaranjem ugljena radon nastaje u 16 puta većoj mjeri nego u nuklearnim elektranama, što znači da je Termoelektrana Plomin 16 puta veći proizvođač radona od Nuklearne elektrane Krško, upozorava Paolo Tomatis.

Javnozdravstveni troškovi zbog zagađenja u Europskoj uniji procjenjuju se na više od 169 milijardi eura godišnje. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.