Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zagorje Riječanima nudi bajku na dlanu

02.07.2015.

09:59

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Zagorje - bajka na dlanu" naziv je velike riječke promocije Krapinsko - zagorske županije koja će večeras, u 20 sati, svečano biti otvorena na Korzu. Pripremili su kulturno-zabavni program, degustaciju zagorskih štrukli, let balonom, a sutra će na Korzu izvorne zagorske proizvode i turističku ponudu prezentirati 56 izlagača.

Uvod u manifestaciju bila je podjela velike kutije tradicijskih drvenih igračaka djeci u Dječjem vrtiću Bulevard koje im je poklonio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar sa suradnicima. Dajmo djeci korijene i krila hrvatski je odgojno-obrazovni projekt koji zajedno provode Etnografski muzej Zagreb i zagorski Radio Kaj.

Rijekom će u petak šeteti krapinski neandertalci, Matija Gubec, srednjovjekovni vitezovi, oroslavska plemićka mladež... Svi su oni sudionici cjelodnevne animacije za posjetioce koji će moći uživati i u zagorskim popevkama te suvremenim glazbenim izričajima temeljenima na tradiciji. U 13 sati predviđena je degustacija zagorske purice s mlincima, a posjetitelje sajma očekuju i mnogobrojne nagradne ige s vrijednim nagradama.

Igračke proizvedene u Mariji Bistrici u Zagorju uvrštene su na UNESCO-ovu listu zaštićene kulturne baštine, a djeca se uz njih upoznaju i s tradicijskim vrijednostima Hrvatskoga zagorja. Do sada je projektom obuhvaćeno više od 50 vrtića širom Hrvatske.

Sto posto zagorsko, događanje prodajno-izložbenog karaktera i kulturno-zabavnog programa, otvara se u četvrtak u 20 sati na Gatu Karoline Riječke uz degustaciju zagorskih štrukli. Uvod u svečanost bit će podizanje balona Zagorac u 18 sati, a sat kasnije slijedi zabavni program uz KUD Zabok i Pregrada, Vinske brateKeglevičevu stražu i Tomislava Golubana.

Izvorne zagorske proizvode predstavit će u petak na Korzu 56 izlagača. Bit će zagorskih vina, eko-proizvoda, voća i voćnih prerađevina, drvenih igračaka, licitarskih srca, medičarskih proizvoda… Upoznat ćemo i turističku ponudu Zagorja koja traje 365 dana u godini, naglasila je direktorica Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar. Broj turista raste: prošle godine zabilježeno je gotovo 190 tisuća noćenja, više od 400 tisuća posjeta kupalištima te više od milijun hodočasnika u Svetištu Majke Božje Bistričke.

Manifestacija Sto posto zagorsko predstavljanjem proizvoda i usluga želi promovirati Krapinsko-zagorsku županiju kao kraj u kojem se njeguje tradicija i koji na autohtonim proizvodima gradi robne marke i turističke brendove. Poslušajte priču o darivanju igračaka mališanima u vrtiću na Bulevardu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.