Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zagrebačka banka postaje suvlasnik Dine?

02.08.2013.

13:32

Autor: Olga Mandić / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Žalba Zagrebačke banke u postupku predstečajne nagodbe za Dinu Petrokemiju je odbijena. Nakon isteka roka za žalbu, nagodba postaje pravovaljana, doznali smo od direktora Dine Fabija Giacomettija, koji je komentirao i pokretanje prekršajnog postupka protiv njega i tvrtke.

Zagrebačka banka žalila se na dio nagodbe o pretvaranju potraživanja u vlasnički udio u tvrtki. Umjesto toga tražili su isplatu tražbine u novcu u roku od pet godina. Predstečajno vijeće odbilo je žalbu, što znači da će nakon isteka zakonskog roka od osam dana nagodba postati pravovaljana. Predstečajnu nagodbu mora još odobriti Trgovački sud u Rijeci, kojem će zahtjev biti upućen 12. kolovoza.

Koordinirani inspekcijski nadzor potvrdio je da ne postoji opasnost za radnike, stanovništvo i za imovinu u krugu postrojenja Dina Petrokemije u Omišlju i u okolici jer su kemikalije u ispravnom stanju, ispravno uskladištene i čuvane, odnosno da u sadašnjim okolnostima nisu opasne, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Kao važan propust utvrđeno je neobnavljanje atesta za opremu pod tlakom i opremu za automatski nadzor. Inspektori Državnog inspektorata utvrdili su da je oprema pod tlakom, iako su joj istekle dozvole, u ispravnoj upotrebi te je izdala rješenje o obvezi obnavljanja dozvola i pokrenula prekršajni postupak protiv tvrtke i Giacomettija kao odgovorne osobe.

To smo znali, komentirao je Giacometti u razgovoru s Olgom Madnić, predloživši zanimljivo rješenje problema:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.