Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zagrebački Suvag i riječko Sveučilište pokreću novi program na FZS-u

23.10.2017.

14:36

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Biopsihosocijalni pristup djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom, kroz model Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag iz Zagreba, predstavljen je u riječkoj Gradskoj vijećnici. Radi se o programu cjeloživotnog učenja koji počinje u veljači na Fakultetu zdravstvenih studija.

Prezentacija je predstavljena kroz model Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag iz Zagreba. Prema posljednjim demografskim pokazateljima, u Hrvatskoj je 511 910 osoba s invaliditetom. Upravo zbog nedostatka rehabilitatora u cijeloj zemlji, pokrenuta je edukacijska suradnja.

Najviše se to odnosi na djecu s različitim poteškoćama - a u Primorsko-goranskoj županiji 5,4 posto ih je s govorno-jezičnim teškoćama - kako po stručnu pomoć više ne bi morala odlaziti u Zagreb. "Ovaj program će omogućiti stvaranje kompetencija kod odgajatelja i učitelja, da mogu odgovarajuće prihvatiti takvu djecu i da ne dolazi do segregacije", govori ravnateljica Poliklinike Suvag Adinda Dulčić.

"Najveći problem s kojim se susrećemo je manjak stručnjaka na terenu; ako ste u Zagrebu, privilegirani ste jer ćete tu sigurno naći stručnjake koji će vam pomoći u rješavanju vaših problema", dodaje voditeljica Sužbe za medicinsku rehabilitaciju djece predškolske dobi Katarina Pavičić Dokoza.

Predavanja će početi u veljači, a mogu se upisati prvostupnici u raznim područjima i studenti koji imaju položeno minimalno 180 ECTS bodova, ističe prodekan Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci Amir Muzur i dodaje da će predavanja biti u Rijeci, a vježbe u Zagrebu, pri Suvagu. "Za Rijeku, Sveučilište i medicinu, ali isto tako i za učitelje i druge profesije koje se žele educirati, to je ogroman korak naprijed", zaključuje MuzurPoslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.