Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zajedno za okoliš: učenici Elektroindustrijske škole u akciji čišćenja

22.04.2016.

15:46

Autor: Željka Lopac Purković, Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan planeta Zemlje u Rijeci se već deset godina obilježava raznim ekološkim akcijama. Najaktivniji su učenici, odnosno škole, kojima su podršku dala komunalna društva, kako bi se njihove akcije čim kvalitetnije provele.

Za sutra su najavljene akcije na Srdočima u Rijeci, te u Matuljima. Svjetskoj akciji "World Cleanup" koja se provodi u 112 zemalja, u Hrvatskoj se priključilo više od 100 gradova i općina, a koordinator je opatijska Udruga Žmergo.

Akciju su proveli učenici Elektroindustrijske i obrtničke škole, a zaposlenici u Dječjem vrtiću Maestral organizirali su i mališane i roditelje kako bi sadili voćke i mediteranski vrt. Akciju čišćenja okoliša, i to gotovo 20 tisuća četvornih metara, u povodu Dana planeta Zemlja, proveli su učenici i djelatnici Osnovne škole "Srdoči". "Budući da smo eko-škola, organizirali smo akciju čišćenja i uređenja okoliša škole. Svih 720 učenika se uključilo. Zahvaljujem gradu Rijeci, Mjesnom odboru, KD Čistoća, poduzeću Saipem, koji su donirali određeni broj sadnica - smokava, maslina, limuna", kaže Ivan Vukić, ravnatelj Osnovne škole "Srdoči".

Akciji su se pridružili brojno volonteri. "Mi smo počeli prije pet godina s ekološkim akcijama u Srdočima kao darivatelji krvi. Ovo je četvrta godina zaredom da surađujemo sa školom na uređenju okoliša da privučemo tu djecu, da ih malo motiviramo, da zavole prirodu i ekologiju, kaže volonter Mile JelačaU sklopu akcije Zelena Čistka, učenici 38 škola s područja Primorsko-goranske županije danas su krenuli u akcije čišćenja okoliša. Učenici opatijske Ugostiteljske škole s volonterima su tako očistili Šetalište Karmen Silve. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.