Hrvatski radio

Radio Rijeka

Brod HRM Cavtat u Rijeci; otvoren za posjet građana

27.07.2022.

12:50

Autor: Tatjana Sandalj

Brod HRM Cavtat bit će u riječkoj luci otvoren za posjetitelje

Brod HRM Cavtat bit će u riječkoj luci otvoren za posjetitelje

Foto: - / HRM

27. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Oluja u Rijeci će biti obilježena programom u kojem sudjeluju ratne postrojbe s područja Primorsko-goranske županije, udruge proizašle iz rata te Udruga Primorski Hrvat, pripadnici oružanih snaga Hrvatske, povijesne hrvatske postrojbe, glazbeni i scenski umjetnici.


Trsatsku kulu opasala je hrvatska trobojnica površine 125 metara četvornih.

Veličanstvena hrvatska trobojnica 25 metara duga i pet široka, obavila je prvi put u povijesti kulu na Trsatskoj gradini u Rijeci. 


Središnji program bit će održan na dan kada je počela VRO Oluja 4. kolovoza. 


U četvrtak će u riječku luku uploviti brod HRM Cavtat. Bit će vezan uz Gat Karoline Riječke, a za posjet građana bit će otvoren u četvrtak od 19 do 20:30 i u petak od 9 do 11:30 sati.


Od 19 sati bit će služena sveta misa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, odnosno Veloj crikvi. Na toranj najstarije riječke župne crkve će članice Udruge Primorski Hrvat odjevene u rečko ruho podignuti 12-metarsku zastavu. Članovi UHBDR Kastav raširit će hrvatsku zastavu koja je pratila nogometnu reprezentaciju u Brazilu i Rusiji. Za glazbenu pratnju zadužen je KUD Zametski koren. 


U isto vrijeme kada kod Kosog tornja počne program, znači u 20 sati, s Trga 128. brigade Hrvatske vojske preko riječkog Korza krenut će mimohod u kojem će, među ostalima, biti počasni zastavni vod ratnih postrojbi, Kravat pukovnija i Husari iz Karlovca s desetak konjanika, Varaždinska i Samoborska narodna garda, Bakarska straža..., a Prve riječke mažoretkinje nosit će 25-metarsku hrvatsku zastavu. 


Ta će se povorka na Jelačićevom trgu spojiti s povorkom koja će krenuti po završetku programa kod Kosog tornja. Zajednički cilj im je Most hrvatskih branitelja Domovinskog rata, gdje će uz spomenik odati počast poginulim braniteljima. 


Na Delti će se odvijati i dio programa u kojem će sudjelovati padobranci Krila Kvarnera i ronioci KPA Kostrena. U zabavnom programu nastupit će Karin Kuljanić i Duško Jeličić te Dječji zbor Brezice iz Ravne Gore. 


Poslušajte razgovor s Walterom Cvjetanom iz 128. brigade HV-a, a u ime organizacijskog odbora i ratnih veterana prvog hrvatskog gardijskog zdruga Milan Kurilj poziva vas na: 

izjava Milana Kurilja

Tris: Walter Cvjetan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.