Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zaključen stečaj 3. maja TIBO, slijedi brisanje iz sudskog registra

06.12.2019.

13:05

Autor: Hina

Nema više... (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Nema više... (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Trgovački sud u Rijeci zaključio je stečajni postupak nad 3. majom tvornicom industrijske i brodske opreme TIBO te će se, nakon pravomoćnosti tog rješenja, ta tvrtka brisati iz sudskog registra. Stečajni postupak nad TIBO bio je otvoren u svibnju 2016. godine.

Tada se navodilo da ukupne obveze te tvornice iznose oko 42 milijuna kuna i da su veće od procijenjene imovine. U trenutku otvaranja stečaja u TIBO je bilo zaposleno sedamdesetak radnika koji su bili poslani na čekanje, a proizvodnja je prestala.

Početkom svibnja prošle godine donesen je zaključak kojim se vrijednost nekretnina te tvrtke, a koje idu u prodaju na javnoj dražbi, utvrđuje u iznosu od 39,7 milijuna kuna. Prije toga bile su utvrđene i tražbine vjerovnika u ukupnom iznosu od čak 51,6 milijuna kuna.

No, kako je bilo istaknuto u završnom računu stečajnog upravitelja, tijekom stečajnog postupka uprihođeno je samo nešto više od 18 milijuna kuna, najviše od unovčenja nekretnina u iznosu od 10 milijuna kuna nakon smanjenja njihove vrijednosti i to uglavnom na trećoj i četvrtoj održanoj javnoj dražbi.

Osim toga, od prodaje opreme i inventara priljev je iznosio 3,9 milijuna kuna, od Agencije za osiguranje za radničkih potraživanja oko 2,2 milijuna kuna, a kao ukupni rashodi tijekom stečajnog postupka navodilo se čak 9,4 milijuna kuna.

Zaključno, nakon unovčenja cjelokupne stečajne mase TIBO na žiroračunu te tvrke ostalo je 2,4 milijuna kuna za završnu diobu i namirenje stečajnih vjerovnika od kojih su vjerovnici prvog višeg isplatnog reda "izvukli" samo svojih 19,3 posto bruto preostalih tražbina nakon prve djelomične diobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.