Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zakoni spoticanja: predstavnici liječnika obiteljske medicine napustili sastanak u Ministarstvu zdravstva

29.06.2022.

13:16

Autor: Olivera Vinković, Hina

Alarm za obiteljsku medicinu

Alarm za obiteljsku medicinu

Foto: Ilustracija / Pixabay

Ne slažući se s odredbama predlagatelja, predstavnici liječnika obiteljske medicine napustili su sjednicu radne skupine pri Ministarstvu zdravstva na kojoj se raspravljalo o prijedlogu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

"KoHOM ne želi sudjelovati u farsi u kojoj se ne razmatra ni jedna opravdana primjedba obiteljskih doktora te ih se dovodi pred gotov čin na način da se potpuno devastira, ionako ugrožena, struka obiteljske medicine. Obiteljski doktori više neće biti smokvin list za provođenje samovolje zdravstvene administracije", poručuju iz KoHOM-a.


Kažu kako godinama upozoravaju na alarmantnu situaciju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, posebice u obiteljskoj medicini, na preopterećenost liječnika, na već sada 100 timova obiteljske medicine u kojima nema liječnika te na realnu mogućnost da zbog manjka specijalizacija i odlaska u mirovinu za pet do deset godina pola milijuna osiguranika ostane bez obiteljskog liječnika.


Izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti su "kap koja je prelila čašu" te se obiteljski doktori oštro protive prijedlogu kojima ih se obvezuje na rad u hitnoj medicini i na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Smatraju kako bi rad u hitnoj medicini trebao biti dobrovoljan te da bi liječnik koji želi tamo raditi trebao imati mogućnost sklapanja posebnog ugovora za rad u hitnoj, neovisno o njegovom ugovoru o radu.


Ne slažu se s prijedlogom da zdravstveni radnici privatne prakse na traženje domova zdravlja obvezno moraju sudjelovati u osiguravanju dostupnosti zdravstvene zaštite u djelatnosti koju obavljaju, jer time privatnici postaju podčinjeni te u tom dijelu imaju isti status kao i zaposlenici domova zdravlja.


Nametanjem dodatne obveze rada u hitnoj medicini i dodatnim ordinacijama koje domovi zdravlja po vlastitom nahođenju mogu osnivati, zasigurno će doći do kolizije radnog vremena ugovorenog sa Zavodom, ali i kršenja odredbi Zakona o radu i Zakona o zdravstvenoj zaštiti zbog nepoštivanja dnevnog i tjednog odmora, upozoravaju u KoHOM-u.


Protive se i da domovi zdravlja mogu imati neograničen broj timova u svakoj od djelatnosti te ocjenjuju da će to pridonijeti daljnjem urušavanju primarne zdravstvene zaštite.


"Brojevi o specijalizaciju u obiteljskoj medicini su već sada poražavajući, a izmjena ove odredbe, koja će značiti onemogućavanje rada mladih liječnika u privatnoj praksi i zadržavanje postojećih liječnika u sklopu domova zdravlja, dovest će do daljnjeg deficita liječnika u djelatnosti obiteljske medicine i samim time urušavanja mreže", navode u KoHOM-u.


"Znakovita je okolnost da se dozvoljava rad bolničkih doktora u privatnim praksama nakon rada u bolnicama, kao stimulativna mjera, a istovremeno se obiteljske doktore prisiljava na krpanje rupa u HMP i OHBP te im se onemogućava rad u privatnim ordinacijama koje usluge pružaju u potpunosti na teret HZZO te bez ikakvog financijskog opterećenja pacijenata".


Prijedlozi obiteljskih doktora išli su u smjeru rasterećivanja doktora od nepotrebne administracije što bi im omogućilo više vremena za preventivni rad i praćenje kroničnih pacijenata. Na žalost, ono što zakonodavac predlaže daleko je od toga i obiteljsku medicinu gura u potpunu propast. 


Predstavnici liječnika obiteljske medicine ne žele preuzeti odgovornost za poteškoće koje će nastati i po pacijente i po liječnike, istaknuo je predsjednik KOHOM-a Primorsko-goranske županije Leonardo BressanDok građani ne izađu na ulice protestirati protiv onog što im centralna vlast čini, ostat ćemo samo mi u struci koji ćemo lajati, rekao je Bressan u izjavi što je možete preslušati u nastavku:

Zašto smo otišli s razgovora o prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.