Hrvatski radio

Radio Rijeka

Žalba zaustavila postupak javne nabave za izvođača radova na D403

02.10.2019.

12:47

Autor: Hina

Čvor Škurinje (Foto: Pixsell)

Čvor Škurinje (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Postupak javne nabave za izvođača građevinskih radova na izgradnji državne ceste D 403, vrijednosti 461 milijun kuna, koja će povezati zapadni dio riječke luke i gradsku obilaznicu, zaustavljen je zbog žalbe tvrtke Nekretnine Medulin na sadržaj ispravka o izmjenama dokumentacije o nabavi.

Kako su na upit Hine odgovorili iz Hrvatskih cesta, nakon odluke Državne komisije za kontrolu javne nabave o žalbi, naručitelj će postupit će sukladno toj odluci te nastaviti postupak i objaviti novi rok za dostavu ponuda. Riječ je o radovima na izgradnji ceste D 403, čija se vrijednost procjenjuje na 461 milijun kuna, za koje je rok za dostavu ponuda bio 11. listopada.

"S obzirom da je naručitelj zaprimio žalbu gospodarskog subjekta Nekretnine Medulin d.o.o., naručitelj je objavio informaciju o izjavljenoj žalbi i zaustavio postupak javne nabave. Postupak je zaustavljen do odluke DKOM-a o žalbi, nakon čega će naručitelj postupiti shodno odluci DKOM-a te nastaviti postupak i objaviti novi rok za dostavu ponuda," naveli su iz Hrvatskih cesta.

Iz Hrvatskih cesta dodaju da je, prema odredbama Zakona o javnoj nabavi, DKOM dužan donijeti odluku u roku od 30 dana od dana predaje uredne žalbe. "Naručitelj ne može prejudicirati u kojem roku će DKOM donijeti odluku te taj rok može biti duži ili kraći od propisanog. Odmah po donošenju i objavi odluke DKOM-a , naručitelj će postupiti sukladno toj odluci, nastaviti postupak javne nabave i odrediti novi rok za dostavu ponuda i javno otvaranje ponuda, poštujući odredbe Zakona o javnoj nabavi", navode iz Hrvatskih cesta.

Za projekt izgradnje ceste D-403 od čvora Škurinje do luke Rijeka, odnosno od zapadnog dijela luke i kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali do riječke obilaznice, vrijedan ukupno 520 milijuna kuna, u prosincu 2018. potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativnog programa Konkurentnost i kohezija do 2020.

Od 520 milijuna kuna vrijednog ugovora, 85 posto prihvatljivih troškova ili oko 442 milijuna kuna odnosi se na bespovratna sredstva EU, a preostali iznos od 78 milijuna kuna sufinancira se iz državnog proračuna. Procjenjeno je da će radovi trajati tri godine, izgradit će se ukupno oko 3,5 kilometra prometnice, a izgradnja će biti složena, jer glavna trasa i spojne ceste prolaze kroz izgrađeno gradsko područje.

Dužina glavne trase procijenjena je na 2977 metra, a spojne ceste prema Zvonimirovoj ulici na oko 380 metara. Veći dio trase bit će na objektima, od kojih su značajniji tunel Podmurvice (1253 metra) te vijadukti Piopi (316 metara) i Mlaka (144 metra).

U videu pogledajte animaciju buduće ceste:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.