Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zamjena toplovoda na Vojaku: mijenjaju se cijevi stare 40 godina

30.10.2015.

14:47

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do sredine idućeg mjeseca trebali bi završiti radovi na zamjeni toplovoda na Vojaku. Iako stanari kažu da im je raskopano cijelo naselje, riječ je o svega dva kilometra što se protežu od toplane prema zgradama u ulicama Slavka Krautzeka, Nike Katunara te Marohnićeve i Šćitareve.

Radovi traju od početka rujna, a za Energo ih izvode "GP Krk" i "Mont-montaža-oprema". Riječ je o prvoj fazi projekta cjelokupne obnove sustava distribucije toplinske energije što je Energo provodi u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj. "U ovom trenutku mijenjamo 2 tisuće metara cijevi", kaže rukovoditelj službe održavanja u Energu Vladimir Predrag. Toplovod na području Vojaka najstariji je dio mreže čija bi zamjena trebala donijeti smanjenje gubitaka toplinske energije i troškova održavanja te učinkovito prenositi toplinu od mjesta proizvodnje toplinske energije, konkretno od toplane Vojak do mjesta potrošnje u toplinskim podstanicama zgrada.

"Prosjek starosti cijevi je 35 do 40 godina pa je došlo vrijeme da se to sve skupa zamijeni", dodaje Predrag. Donosi li to u ovom trenutku korist i građanima ili samo distributeru? "Zamjena u ovom trenutku donosi korist Energu, a tek će se kasnije, kad se zamijeni 80 posto cijevi, moći govoriti o uštedi, tj. smanjenu cijene", odgovara Predrag. Stare čelične cijevi s već oštećenom izolacijom i dotrajalim aluminijskim pokrovom zamijenjene su predizoliranim toplovodnim cijevima koje imaju i detektor propuštanja što će olakšati buduće održavanje. Na gradilištu na Vojaku je trenutno 13 mobilnih kotlovnica koje privremeno 24 sata služe za toplu vodu i centralno grijanje korisnicima sustava, odnosno zgradama koje će uskoro biti spojene na rekonstruirani toplovod.

Usporedno s postavljanjem novih cijevi, polažu se cijevi koje će u budućnosti omogućiti upravljanje toplinskim podstanicama iz nove energane na Kampusu pomoću optičkih kabela. Priključenje na novi toplovod obavljat će se prema predviđenoj dinamici radova, dio će u probni rad već za desetak dana, a sve će biti završeno do sredine studenoga. Nakon obnovljenih cijevi toplovoda, iz Energa najavljuju da će već idući mjesec uložiti novac i za obnovu podstanica u stambenim zgradama na području Vojaka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.