Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zapljena 16 tona duhana, kaznene prijave za sedmoricu

21.10.2018.

21:48

Autor: HRT

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja zaplijenjeno je 16 tona duhana. Iz policije su izvijestili da su proveli višemjesečno kriminalističko istraživanje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i nedozvoljene trgovine nad sedmoricom hrvatskih državljana.

Riječ je o 24-godišnjaku, dvojici 26-godišnjaka, 38-godišnjaku, 43-godišnjaku i  48-godišnjaku.

Naime, sumnja se da su 26-godišnjak i 38-godišnjak od svibnja do listopada ove godine u zajedničko djelovanje povezali ostale osumnjičenike na području Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke županije, Grada Zagreba i Primorsko-goranske županije, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi kupovinom većih količina duhana, njegovim skladištenjem i pripremom za prodaju te daljnjom prodajom većih količina rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske na ilegalnom tržištu na području Hrvatske.

U cilju realizacije dogovorenog, njih su dvojica pronalazili proizvođače duhana na području Virovitičko-podravske županije te od njih kupovali duhan u listu. Po njihovom nalogu su 43-godišnjak i 46-godišnjak kontaktirali proizvođače duhana te s njima dogovarali prodaju tako nabavljenog duhana. 

Nabavljeni duhan u listu s područja Virovitičko-podravske županije dovožen je na područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a deponiran u skladištima koja su pronalazili 38-godišnjak i 26-godišnjak. Za rezanje i pakiranje duhana bio je zadužen 26-godišnjak zajedno s drugim, za sada nepoznatim osobama,  a radi njegove daljnje prodaje kupcima. Kupce su pronalazili i s njima dogovarali cijene i količine sitno rezanog duhana i potom dovozili vozilima i predavali kupcima.

Na opisani način su u više navrata na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske kupili najmanje 4,5  tona duhana u listu od čega su u više navrata raznim kupcima prodali i predali najmanje 3, 3 tone sitno rezanog duhana. Time su Državni proračun Republike Hrvatske oštetili za iznos od najmanje 2.713.800,00 kuna na ime neplaćenih trošarina, dok su prodajom duhana ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 192.990,00 kuna koju su međusobno podijelili sukladno svojim ulogama i dogovoru, izvijestili su iz MUP-a.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja policijski su službenici zaplijenili skoro 4 tone duhana i tri rezačice duhana u dva skladišta na području Zagreba. Također su privremeno oduzeli nešto više od 1,5 tone duhana u transportu te nešto više od 700 kilograma sitno rezanog duhana od kupaca na području Rijeke i Zagreba. Po carinskim službenicima privremeno su oduzeta četiri vozila koja su se koristila za prijevoz duhana, odnosno dva kombi vozila i dva osobna vozila. Također su policijski službenici zajedno sa carinskim službenicima otkrili skladište na području Odre, čijom je jučerašnjom pretragom pronađeno i privremeno oduzeto 85 kutija sa duhanom (oko 120 kilograma duhana u kutiji), odnosno ukupno oko 10 tona duhana i tri ručna viličara.

Sveukupno je ostvarena zapljena oko 16 tona duhana - jedna od najvećih u Republici Hrvatskoj. Protiv sedmorice osumnjičenika USKOK-u su podnijete odgovarajuće kaznene prijave.

 

    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.