Hrvatski radio

Radio Rijeka

Započele projektne pripreme za proširenje dječjeg vrtića u Delnicama

20.03.2021.

10:30

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Gorski kotar se ubraja među dijelove Hrvatske s vrlo nepovoljnim demografskim trendovima, no tijekom posljednjeg desetljeća pokazatelji u Delnicama ipak potiču optimizam. Prije osam godina u najvećoj su goranskoj sredini zbog manjka prostora morali biti povećani smještajni kapaciteti dječjeg vrtića.

Problem nedostajućih kapaciteta dječjeg vrtića u Delnicama iznova je aktualiziran najavom inspekcijskog nadzora, ističe ravnateljica ustanove Karmela Rački te pridodaje kako je prosvjetna inspekcija utvrdila da u dječjem vrtiću postoji određen broj djece, koji je prekobrojan, odnosno izvan propisanog okvira državnog pedagoškog standarda. Kapaciteti nisu dovoljni i treba razmišljati o njihovom proširenju.

Zamjenica gradonačelnika Delnica Katarina Mihelčić ističe kako su projektne pripreme natječajne kandidature kojom se od države želi osigurati novac za proširenje vrtića već započele.

Uskoro ćemo imati idejno rješenje, no najranije do kada  možemo dovršiti projekt i zbrinuti svu djecu je iduća godina. Procjenjujemo da bi se radilo o ulaganju od oko 3,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević tvrdi da postoji više prostornih i financijskih opcija rješavanja problema. Iskustveno, pak. upozorava kako niti jedan dana u vrtiću ne borave svi upisani, te, uz tvrdnju, da se dnevni broj djece uklapa u propisane standarde najavljuje:

"Osobno sam spreman podnijeti zahtjev za provedbu upravnog nadzora nad svim vrtićima u većim hrvatskim gradovima. Siguran sam da bi on pokazao, kako je nemoguće, uz razinu iskazanog interesa roditelja, zadovoljiti sve potrebe, poštujući državni pedagoški standard."  

I zato  Knežević vjeruje u najavljene zakonske izmjene, te kvalitetniju prilagodbu pedagoškog standarda  stvarnim potrebama te interesu za smještaj djece u vrtićima.

Iz Gorskog kotara javlja se Nenad Lučić:

Vikend tema: Proširenje goranskog vrtića, pripremio Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.