Hrvatski radio

Radio Rijeka

Započeli radovi na obnovi ciglene zgrade u Benčiću koja postaje Dječja kuća

13.03.2019.

13:43

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Nekadašnji mlin s potoka na Brajdi, što je krajem 19. stoljeća prerastao u ciglenu zgradu Kraljevske ugarske tvornice duhana, a nakon Drugoga svjetskog rata u tvornicu brodskih strojeva "Rikard Benčić", započeo je ovih dana novu transformaciju!

Zagrebačka tvrtka Ing Grad izvođač je gotovo 42 milijuna kuna vrijedne rekonstrukcije te povijesne industrijske zgrade. Ciglena kuća postaje Dječjom kućom, kao četvrti objekt projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020.

Nakon što je završena prva faza H-objekta - Muzeja moderne i suremene umjetnosti - uređen je Ri Hub u Grohovčevoj ulici, a još prije godinu dana započeli su radovi na obnovi palače Šećerane.

U prostor budućega Kulturnog kvarta Benčić montirane su dvije velike dizalice - jedna zbog rekonstrukcije krova na Šećerani, a druga zbog prenamjene ciglene zgrade u Dječju kuću. Radovi bi trebali biti završeni do početka prosinca ove godine, a svečano otvorenje planira se za lipanj 2020., doznajemo od riječkoga gradskog pročelnika za kulturu Ivana Šarara.

Poslušajte:

Šarar o Dječjoj kući i budućem Kulturnom kvartu Benčić, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.