Hrvatski radio

Radio Rijeka

Započeli radovi na uređenju Parka Pomerio: 5000 m2 zelenila u centru

01.06.2017.

15:23

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U središtu grada uređuje se pet tisuća četvornih metara novoga Parka Pomerio, omeđenog ulicama Ivana Rendića, Ive Marinkovića, Pomerio i stubištem koje spaja Marinkovićevu i Pomerio. Očekuje se da će radovi trajati šest mjeseci, javljaju iz Grada Rijeke.

Parkom će dominirati zelene i hortikulturno uređene površine, a bit će sačuvani postojeći hrastovi crnike uz ulaz u javno sklonište te visoka stabla trnovca na sadašnjem dječjem igralištu. Parkom će prolaziti staze za šetnju te će biti uređena i mjesta za odmor korisnika, ali i nove površine za igru djece. 

U novom parku bit će uređen i vodeni zdenac, postavljena nova rasvjetna tijela, garniture za sjedenje i odmor, klupe za sunčanje, pergola, koševi za smeće, sprave za igru djece te kose stubišne platforme za osobe smanjene pokretljivosti, a planira se i ugradnja pokretne kose platforme.

Postojeći ulaz u sklonište bit će premješten zbog izvedbe dijela kraka stubišta koje spaja ulice Ive Marinkovića i Pomerio. Bit će izgrađena i nova trafostanica, i to kao podzemna građevina na samom ulazu u park. U sklopu uređenja parka izvest će se i nova javna rasvjeta.

Javni sanitarni čvor planira se izgraditi kao manja prizemna građevina prislonjena uz postojeći potporni zid u Ulici Ive Marinkovića. Na krovu građevine planira se u razini s nogostupom Ulice Ive Marinkovića urediti vidikovac. U Ulici Pomerio bit će premještena autobusna nadstrešnica, uz novo ugibalište za autobuse.

Radove vrijedne 6.435.213,49 kuna izvodi tvrtka Godina gradbeništvo in druge storitve d.o.o., odabrana kao najpovoljnija na javnom natječaju, priopćili su iz Grada Rijeke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.