Hrvatski radio

Radio Rijeka

Započelo punjenje jezera Bajer

28.07.2019.

09:20

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon što je zbog poslova održavanja unutar sustava Hrvatske elektroprivrede, početkom lipnja u Fužinama ispuštena voda iz jezera Bajer, ovih je dana iznova započelo punjenje ove akumulacije. Je li se njezino pražnjenje odrazilo na pokazatelje posjećenosti najpopularnijeg izletišta Gorskog kotara?

Ispuštanje vode iz jezera Bajer jedna je od okolnosti koje tijekom protekla dva mjeseca nisu pogodovale turizmu Općine Fužine, ističe općinski načelnik David Bregovac.

Svibanj je bio kišovit, a nakon toga se praznilo jezero. I doista, za razdoblju kada je  jezero bilo bez vode, mogu reći da je u ugostiteljskom dijelu ponude zabilježen manji broj posjetitelja. Ova godina jest turistički neobična. Činjenica da u cijeloj Hrvatskoj turista ima manje, a to je slučaj i kod nas. Nakon kišovitog te razdoblja s praznim jezerom, ovu bismo godinu mogli nazvati vremenom preživljavanja, rekao je Bregovac.         

Jezero Bajer se puni vodom, a time bi, nakon dugovremenog boravka na suhom vezu popularni izletnički brod "Sveti Antun" iznova trebao dobiti svoju luku, no do prve iduće plovidbe treba premostiti nekoliko zapreka, upozorava načelnik David Bregovac.

Proračunski smo morali osigurati dodatni novac za registraciju broda i zbog činjenice da neke stvari, vezane uz to plovilo, nisu bile učinjene tijekom proteklih pet godina. Iz Hrvatskog registra brodova smo dobili informaciju da, ako ne riješimo te probleme, brod neće biti pušten na vodu. Ujedno smo, prema direktivama EU na brodu morali ugraditi neke dodatne stvari. U cijeoj toj priči govorimo o troškovima od oko 400 tisuća kuna, objašnjava Bregovac.    

Nakon rješavanja pitanja registracije broda, za njega će natječajem trebati pronaći koncesionara ili kapetana, no polovica je glavne sezone, pa je zasad neizvjesno kada bi „Sveti Antun“ mogao iznova zaploviti.

Javlja Nenad Lučić:

Punjenje jezera Bajer, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.