Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:59 / 15.03.2020.

Autor: Hina, HRT - Radio Rijeka

Zaraženi prvi zdravstveni djelatnici u Hrvatskoj, evakuira se KB Dubrava

KBC Dubrava u Zagrebu (Foto: Luka Stanzl / Pixsell)

KBC Dubrava u Zagrebu (Foto: Luka Stanzl / Pixsell)

Foto: - / -

Koronavirusom zaraženo je i prvih dvoje zdravstvenih djelatnika. Riječ je o djelatnicima jedne od najvećih bolnica u zemlji, Kliničke bolnice Dubrava. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je da će bolnica biti evakuirana.

Upitan jesmo li sada blizu slobodne transmisije virusa, budući da se infekcija pojavila u bolnici, Beroš je naglasio da smo na to spremni i da ćemo "naš nivo obrane podići na višu razinu kada virus dođe u slobodnu cirkulaciju i sad smo na pragu toga". "To što su dva liječnika pozitivna ne znači nužno isto, no mi ćemo shvatiti kao da se to sada dogodilo; i uz naš ne samo zdravstveni sustav, već i uz napore cijele Vlade i jakog tima, vjerujem da ćemo svi zajedno odgovoriti na adekvatan način ovoj novoj situaciji", zaključio je ministar zdravstva.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da su dva djelatnika zagrebačke Kliničke bolnice Dubrava pozitivna na test koronavirusa, dodavši kako to nije neočekivano, da se za takvu situaciju pripremaju već dva mjeseca, i sve će i dalje biti pod kontrolom. Na novinarski upit potvrdio je kako su djelatnici KB Dubrave zarazili izvan bolnice jer su imali kontakt s bolesnicima koji su u Hrvatsku došli iz inozemstva.

Na upit kako će se evakuirati bolesnici iz KB Dubrave i kako se može znati da nisu zaraženi, Beroš je odgovorio kako se zna da nisu zaraženi jer su epidemiološki izvidi u tijeku - epidemiolozi će sagledati tko je sve bio u kontaktu s tim bolesnicima, odnosno tko nije bio.  

Jutarnji list na svom portalu navodi kako će, po svemu sudeći, KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice preuzeti sve pacijente na hitnim prijemima koji bi inače bili liječeni u KB Dubrava.

Prijedlog je, navodi Jutarnji list, da KB Dubrava, zbog činjenice da je virus 'ušao' u bolnicu, postane tzv. respiracijska bolnica za liječenje najtežih pacijenata oboljelih od Covida-19. Uredba koju je donio ministar, a po kojoj zdravstveni djelatnici dok traje epidemija mogu biti 'seljeni' iz jedne u drugu ustanovu, temelj je za budući rad u KB Dubrava, odnosno u ispomoć će im dolaziti liječnici iz drugih zagrebačkih bolnica koji se bave intenzivnom skrbi.

"Respiratorni centar u Zagrebu će biti KB Dubrava u slučaju većih potreba koje ne bi mogla apsorbirati Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević", potvrdio je premijer Andrej Plenković. Rekao je da se radi na svim mogućim rezervama za eventualne scenarije koji mogu biti pred nama. 

U Hrvatskoj je danas ukupno sedmero novozaraženih, nitko iz Primorsko-goranske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.