Hrvatski radio

Radio Rijeka

Žarko Puhovski: Ono o čemu se svi slažu, ili je glupo ili besmisleno

25.11.2015.

13:11

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ono o čemu se svi slažu, ili je glupo ili je besmisleno, rekao je Žarko Puhovski, komentirajući pregovore Mosta sa SDP-ovom i HDZ-ovom koalicijom, u razgovoru za Radio Rijeku. Kod nas, naime, još vrijedi primitivno političko razmišljanje da je neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj.

Tako su svi oni koji su bili protiv HDZ-a i SDP-a, povjerovali da je Most nešto bolje, kaže Puhovski i upozorava da je teško izdržati neuspjeh, a nekad još teže uspjeh. A Most pokazuje naprosto nedemokratske navade: po paradigmi nekadašnjih komunista, isključuju ljude bez prava na obranu, poput nekadašnjeg socijalističkog saveza bi ukinuli stranke, negiraju izborne rezultate i s manjinom glasova uvjetuju premijera.

U društvu kakvo realno postoji, odluke su uvijek na korist jednih, a na štetu drugih. Ako je pametno uređeno, onda u korist većine, a da manjina ne bude ugrožena. A ideja da pravosuđe treba ubrzati i nije tako nova, kaže Puhovski. Samo jedna strana sad ima šanse zatražiti mandat - to je SDP, koji bi s velikim poteškoćama mogao dobiti većinu od 78:73 glasa, možda 80:71, ili će slijediti novi izbori, tumači Puhovski. U oba slučaja, to u politici privremeno znači manje bahatosti, a u slučaju novih izbora, HDZ bi uz uvjet da promijeni vodstvo, mogao imati dobru šansu. Poslušajte razgovor u Trisu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.