Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Zasadi drvo, ne budi panj": sadnjom stabala protiv klimatskih promjena

26.10.2019.

10:04

Autor: HRT - Radio Rijeka

Stabla su prirodni rashlađivači zraka i umanjuju zagrijavanje izazvano zagrijavanjem tla, pogotovo asfalta u gradovima (Foto ilustracija: Pixsell)

Stabla su prirodni rashlađivači zraka i umanjuju zagrijavanje izazvano zagrijavanjem tla, pogotovo asfalta u gradovima (Foto ilustracija: Pixsell)

Foto: - / -

"Zasadi drvo, ne budi panj", naziv je građanske inicijative čiji će volonteri ovog vikenda diljem Hrvatske saditi mladice stabala i tako pridonijeti kvaliteti vlastite životne sredine, ali i borbi protiv klimatskih promjena.

Građani se o lokacijama mogu informirati na mrežnim stranicama Dani kolektivne sadnje. "Postoji 21 grupa po županijama koje vode županijski koordinatori, a lokacije su poznate. Uključen je veliki broj obrazovnih ustanova, domova za starije, tvrtki koje u svojim dvorištima sade, pojedinaca...", kaže volonterka Gabrijela Šosengajer.

U akciju su se uključile i Hrvatske šume. "Pozdravljamo svaku inicijativu koja brine o unaprjeđenju stanja šume, pa smo objeručke prihvatili i ovu inicijativu. Iznimno nam je bitno da građani stvore dobar odnos prema prirodi, da se upoznaju sa šumom, a u ovakvim akcijama imaju priliku i educirati se jer se sadnja uvijek obavlja uz stručni nadzor šumara", ističe Ana Jurčić Musa iz Hrvatskih šuma.

U riječkom sveučilišnom Kampusu danas je posađeno deset mladica drenjule. Tako je simbolično počela akcija ozelenjavanja što će se nastaviti po kalendaru sadnje, a u okviru zelene politike riječkog Sveučilišta. U današnju akciju, u okviru Dana kolektivne sadnje drveća, bili su uključeni prvašići Osnovne škole "Vladimir Gortan" s učiteljicama Helgom Crljenko i Adrijanom Bruljom te EPK programski pravac "27 susjedstava", uz podršku Rektorata, Studentskog centra, Kampus kreativnog tima i Studenstskog zbora, rekla je rektorica Snježana Prijić Samaržija.

Akciji se danas u Gorskom kotaru priključila i Općina Fužine, a uz osnovnu školu i dječji vrtić, u akciji su sudjelovale i dvije udruge. Novim će sadnicama obnoviti površine stradale tijekom zimskih nepogoda, ali posadili su i nove vrste drveća na prostoru budućega botaničkog vrta u Liču. Više o tome pročitajte, pogledajte i poslušajte ovdje.

Sutra, u nedjelju, od 11 do 13 sati, u parku na vežičkom Sv. Križu u Rijeci sadit će se 50 sadnica pinusa. Okupljanje volontera i članova Udruge Mandala i Udruge Zlatni ljudi je u 11 sati na zadnjoj autobusnoj stanici Sv. Križ. Gdje se još sadi u Primorsko-goranskoj županiji pogledajte ovdje, a u nastavku poslušajte izjave učiteljice Helge Crljenko i rektorice Sveučilišta u Rijeci Snježane Prijić Samaržije:

Crljenko: Važno je da djeca nauče važnost poštovanja prirode, pripremila Nina Deranja

Prijić Samaržija o sadnji stabala, pripremila Nina Deranja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.