Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zašto bi netko iz Kijeva poželio naučiti hrvatski jezik? I uči ga u Rijeci

17.12.2018.

11:23

Autor: Tatjana Sandalj

Riječka kroatistička škola u radijskom studiju (Foto: Anito Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Riječka kroatistička škola u radijskom studiju (Foto: Anito Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Riječka kroatistička škola poučava hrvatski kao drugi, strani i nasljedni jezik već deset godina. Tko su polaznici, gdje je škola danas i kamo ide doznali smo u razgovoru s voditeljicom, a polaznice, dvije djevojke iz Ukrajine, tumače zašto je hrvatski jezik njihov profesionalni izbor.

U okviru Odsjeka za kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci od 2008. godine djeluje Riječka kroatistička škola - centar za učenje hrvatskoga kao drugoga, stranoga i nasljednoga jezika. 

U suradnji s Uredom za međunarodnu mobilnost / Ersmus riječkog sveučilišta, škola organizira intenzivne tečajeveučenja hrvatskog za studente koji dolaze u Rijeku. Polaznici su i stipendisti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH te Državnog ureda za Hrvate izvan RH. 

Osim toga, surađuju s nizom partnerskih institucija, a rođendan su proslavili radno - organizirali su Međunarodnu znanstvenu konferenciju Slavofraz na temu "Frazeologija, učenje i poučavanje".

O Riječkoj kroatističkoj školi u emisiji Akademskih kvarat ure govorile su voditeljica škole Željka Macan i polaznice Ana Komlach te Karina Bagdasarjan koje su u Rijeku stigle iz Ukrajine. Zašto je hrvatski jezik njihov izbor, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.