Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zašto je oporba napustila sjednicu riječkog Gradskog vijeća?

11.06.2015.

12:04

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječko Gradsko vijeće većinom glasova je usvojilo Izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu, no oporba je, osim nezavisnih, uoči glasanja, izišla iz vijećnice.

Ruku je iz drugog pokušaja bilo dovoljno, no ne bez zapleta: zamjenik predsjednice gradskog vijeća Čedomir Salević odbio je prigovor Bojana Kurelića iz Akcije mladih, koji je tražio da se točka skine s dnevnog reda uz obrazloženje da je izvješće trebalo biti usvojeno do 1. lipnja. Salević je napomenuo da je gradonačelnik isto izvješće podnio dva puta u svibnju, te je usvajanje legalno. Vijećnici HDZ-a, Liste za Rijeku, Akcije mladih i PGS-a potom su napustili dvoranu.

Čistoća će sve ugovore poštivati, a Marišćina je jedini centar u Hrvatskoj koji radi po zakonu, rekao je gradonačelnik Obersnel na aktualnom satu reagirajući na upozorenje da riječkoj Čistoći 12. rujna ističe dozvola za privremeno skladištenje otpada, dok je otvaranje županijskog Centra za zbrinjavanje otpada najavljeno za 1. studenog. Obersnel je rekao da već ovog mjeseca počinje probni rad MBO sustava, putem kojeg će biti zbrinut sav prikupljeni otpad. Čistoća ima rezervne dogovore s drugim deponijima, no nadamo se da neće biti potrebni, rekao je Obersnel.

Inače, prošlogodišnji riječki gradski prihodi iznosili su 683 milijuna kuna, što je 1,7% manje nego prethodne godine, dok su rashodi bili za 25 milijuna veći od prihoda.

Na aktualnom satu smo doznali da Energo s Ministarstvom gospodarstva pregovara o izmjeni pravilnika o cijenama, da kreće uređenje Odjela Gradske knjižnice u Dvorani mladosti na Trsatu, da će se u suradnji s Talijanskom unijom graditi novi vrtić te da je u riječke plaže uloženo 4 milijuna kuna.

Očekuju se pisani odgovori na pitanja HDZ-ovih vijećnika o javnoj nabavi u Vodovodu i kanalizaciji, te o milijun i 131 tisuću kuna gubitka Razvojne agencije Porin koju je u vlasništvo preuzeo Grad Rijeka. Pisani odgovori bit će dostupni na internetskoj stranici Grada Rijeke. 

HDZ-ov Hrvoje Burić tražio je ispis plaća "uhljeba" iz Porina, a gradonačelnik Vojko Obersnel zamjerio mu je naredbodavni ton, poslušajte dio rasprave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.