Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zašto je priobalje seizmički aktivnije od Gorskog kotara?

03.10.2016.

14:40

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koliko su kroz povijest jači potresi pogađali područje Kvarnera, kvarnerskog zaleđa i Gorskog kotara, pitanje je na koje se vrlo detaljni odgovori mogu dobiti u Seizmološkoj službi Hrvatske. Kamo se pomiče kvarnerska tektonska mikro-ploča?

Voditelj Seizmološke službe Ivo Allegretti ističe kako do potresa na spomenutom prostoru dolazi uslijed povremenih pomicanja kvarnerske tektonske mikro-ploče prema Dinarskom gorju.

Prema povijesnim zapisima, seizmička je aktivnost, a time i pojava potresa, mnogo učestalija u priobalju i neposrednom zaleđu Primorsko-goranske županije, nego na području Gorskog kotara. Zato se u povijesnim zapisima, a najstariji seže do 1323. godine, kao mjesta i gradovi gdje su zabilježene veće trešnje najčešće spominju naselja u zaleđu Novog Vinodolskog, područja Klane.

Prema poznatim navodima iz kronika, posebno se ističe i potres koji je 1750. godine oštetio niz građevina u Rijeci, ali i donio neke promjene u urbanističkom načinu uređenja grada. Povijest kojih goranskih mjesta bilježe rušilačke potrese? Poslušajte u razgovoru:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.