Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zašto je Rijeka izgubila 20 tisuća stanovnika?

18.01.2022.

14:24

Autor: Lena Stojiljković

Riječana sve manje...

Riječana sve manje...

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

O najnovijim brojkama popisa stanovništva i razlozima drastičnog pada broja stanovnika, razgovarali smo u programu Radio Rijeke s gradonačelnikom Markom Filipovićem. 

Podaci popisa stanovništa, objavljeni prošloga tjedna, i dalje su jedna od glavnih tema. Podsjetimo, Rijeka je u posljednjih 10 godina izgubila 20 tisuća stanovnika pa nas je trenutno 108 tisuća. 


"Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju došlo je do određenog odljeva stanovništva, a nažalost Hrvatska cijelo to vrijeme nije donijela jasno definiranu dugoročnu populacijsku politiku kako bi se taj trend usporio pa i zaustavio", rekao nam je Filipović.

Podaci nisu dobri, ali nisu ni neočekivani.

Marko Filipović

Što se Rijeke tiče, gradonačelnik je istaknuo kako je trend isti kao i u većem dijelu Hrvatske, s time da se uz iseljavanje u druge zemlje Europske unije tijekom proteklih 10 godina dio stanovništva Rijeke iselio na područje gradova i općina riječkog prstena. 

U okolne gradove i općine iselili su prvenstveno kako bi brže i jeftinije riješili stambeno pitanje.

riječki gradonačelnik

Nažalost, Rijeka je i prostorno ograničena na 44 četvorna kilometra i svaka nova gradnja u pravilu je jako zahtjevna, a posljedica toga su visoke cijene nekretnina koje su nepristupačne, osobito mladima, dodao je Filipović.


Cijeli razgovor poslušajte u nastavku:

Intervju s riječkim gradonačelnikom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.