Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zašto je važno vašeg četverogodišnjaka odvesti na pregled vida?

12.09.2021.

09:44

Autor: Hina

Detalj ploče za testiranje vida najmlađih (Foto: czarovniq / Pixabay)

Detalj ploče za testiranje vida najmlađih (Foto: czarovniq / Pixabay)

Foto: - / -

U Hrvatskoj se 12. rujna obilježava Nacionalni dan ambliopije s ciljem podizanja svijesti u borbi protiv slabovidnosti, prije svega provedbom Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti u četverogodišnje djece, koji unatoč pandemiji bilježi 50-postotni odziv.

Nacionalnom programom je djeci, kojoj se slabovidnost otkrije na probirnom testu, pružena mogućnost izlječenja do sedme godine u čak 90 posto slučajeva, dok se u ostalih 10 posto može značajno pomoći.

Provedbom programa niz godina, prvo na razini Zagreba, a zatim na nacionalnoj razini, utvrđena je prevalencija slabovidnosti kod osam posto djece, ističu stručnjaci iz Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh, referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam.

To znači da se ambliopija javlja kod 3200 od oko 40.000 novorođene djece godišnje. 

Preventivni program provodi se pozivanjem četverogodišnjaka pismom na kućnu adresu na probirni preventivni pregled kod jednog od 142 zdravstvena djelatnika iz 72 ugovorne zdravstvene ustanove. Poziv sadrži kratke informacije o slabovidnosti i upute s točno naznačenim vremenom i mjestom održavanja preventivnog pregleda. Pregled nalikuje dječjoj igri pogađanja i skrivanja jednog, a zatim drugog oka i posve je bezbolan.

S odazivom roditelja i djece od oko 50-posto u obje pandemijske godine, trenutno je to preventivni program u Hrvatskoj s najboljim odazivom.

Uz potporu Ministarstva zdravstva te suradnjom Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uspostavljen je nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti, kao prvi takav registar u svijetu.

Ambliopija se definira kao smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija - vidne oštrine, percepcije kretanja, osjećaja dubine prostora i razlikovanja kontrasta bez prisutne vidljive bolesti oka. Najčešće je prisutna u jednom oku, a rizični čimbenici za nastanak u više od 90 posto slučajeva su izražene refraktivne greške i strabizam (škiljavost, bijeg oka).

Rano prepoznavanje i liječenje važno je primijeniti prije polaska djeteta u prvi razred osnovne škole, jer sa sedam godina završava razvoj centra za vid.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.