Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zašto Rijeka nema pivovaru?

17.02.2015.

16:43

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jeste li ikada razmišljali kako to da Rijeka ima - ili je, bolje rečeno, nekad imala sve moguće vrste industrijskih proizvodnji - ali ne i pivovaru, veliku i snažnu koja bi proizvodila "Riječko pivo"?

Bilo je pokušaja proizvodnje Riječkog piva u novijoj povijesti, ali ne baš uspješnih. Veliki pivski igrači odavno su zauzeli mjesta na tržištu. Trebalo ga je zauzimati davno, prije stotinjak ili više godina.

Tada bi možda bilo uspjeha s Riječkim pivom, ali na njegovu je proizvodnju utjecalo stvaranje granice na Rječini iza Prvog svjetskog rata.

Naime, 1918. godine stari mlin u Žaklju kupilo je Ugarsko pivarsko društvo iz Budimpešte. Međutim, promjenom granica, mlin u Žaklju i prilazna cesta koja je vodila k mlinu našli su se odvojeni u dvije države - i propala je ideja o pivovari u Žaklju, odmah uz Rječinu.

Zamislite kakvo bi to pivo bilo, napravljeno s našom sjajnom riječkom vodom!

Ne samo da smo ostali bez piva, već je i mlin u Žaklju počeo propadati. Bio je to u svoje vrijeme najveći industrijski mlin za žitarice. Podignut je 1841. godine, a bilo je tih mlinova uz Rječinu ukupno 27.

Mlin u Žaklju imao je šest etaža, bio je visok 25 metara, a dugačak čak 90 metara. Brašno se iz tog mlina u bačvama otpremalo u Istru, Dalmaciju i Trst, u Englesku, Njemačku, Francusku, Egipat i Brazil.

Kako danas izgleda taj mlin, pogledajte na izložbi Ive Vičića Trag u vremenu u Fillodrammatici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.