Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:40 / 06.08.2017.

Autor: Lea Domijan Fišter

Zašto samo Krk neće odvoz smeća plaćati dvostruko skuplje?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci od rujna poskupljuje usluga zbrinjavanja otpada, pa oporbena Lista Hrvoja Burića građane poziva na prosvjed. U cijeloj PGŽ zbrinjavanje otpada bit će dvostruko skuplje nego sada, samo će na Krku, zahvaljujući primarnoj selekciji, poskupjeti tek 20 posto i to za dvije godine!

Nepopularnoj odluci o povećanju cijene usluga Komunalnog društva Čistoća suglasnost su dali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, Nadzorni odbor i Savjet za zaštitu potrošača. Hrvoje Burić, koji je na loklanim izborima bio portukanidat Obersnelu, građane poziva na prosvjed tvrdeći da su prevareni jer im prije izbora nitko nije ni spominjao ovakvo poskupljenje.

Direkotrica KD Čistoća Jasna Kukuljan kaže da će prosječna mjesečna cijena odvoza i zbirnjavanja otpada za domaćinstvo, s uključenim PDV-om sa sadašnjih 33,63 kune porasti na 70,16 kuna, odnosno za 36,53 kune. Dodala je da je cijena zbrinjavanja optada u Rijeci u odnosu na druge gradove u RH najniža, a njih još sve tek čeka poskupljenje u trenutku kad otpad počnu zbrinjavati korišetnjem suvremene tehnologije. Primjerice, Riječani će i dalje zbrinjavanje otpada plaćati znatno manje od građana Zagreba.

Županijski centar za gopodarenje otpadom mjesto je na kojem se otpad ne odlaže već zbrinjava, što nije jeftino ako se otpad prethodno ne odvoji. Eko aktivist Josip Begonja iz Eko stožera Marišćina podsjeća da su očekivali poskupljenje cijene zbrinjavanja otpada, a ne samo odvoza smeća.

"Ljudima završi priča kad on baci svoje smeće i to je za njih gotova stvar. Trebalo je postaviti kante za odvojeno prikupljanje otpada, onako kako je to napisano u stiudiji koju su naručili Čistoća i Grad Rijeka i mislim da bi sad imali puno manju cijenu nego što ćemo je imati", ističe Begonja.

Na Krku se gradi pretovarna postaja te će i oni od 2019. godine otpad odvoziti na Marišćinu, ali, prema riječima direktora Ponikvi ne očekuju bitno povećanje cijene jer će ono što će odvoziti na Marišćinu biti tek 30 posto ukupno prikupljenog otpada. Već ove godine očekuju dosegnuti 60 posto selektivnog prikupljanja, a iduće već 65 posto, tako da će Marišćina utjecati na poskupljenje, ali ne za više od 20 posto, tvrdi Mrakovčić.

Slično tumači i direktor komunalnog društva Ponikve iz Krka Frane Mrakovčić: "Znali smo svi još 1996. da će biti županijski deponij i da će to nešto koštati. Mi smo krenuli u pripremu za to i 2005. smo počeli odvojeno prikupljati otpad. Prošle godine smo bili na 54 posto i tu je tajna." I to nešto košta, govori Mrakovčić, ali je to oko 50 posto cijene odvoza otpada na Marišćinu.

Na Krku godinama odvajaju otpad bez posebnih stimulativnih mjera, riječ je o razvijenojoj ekološkoj svijesti. U Rijeci, kao i drugim gradovima u Hrvatskoj, postoje kontejneri za odvojeno odlaganje, ali svjesti nema dovoljno, većina građana čeka financijsku stimulaciju.

Umjesto toga, u lipnju je temeljem Zakona o zbrinjavanju otpada donesena Uredba koja omogućava kažnjavanje onih koji otpad ne odvajaju. Za sada se još ne zna točno kako će se nova Uredba provodit u praksi. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.