Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zatvaraju se kafići i teretane, nema svadbi; restorani smiju imati dostavu

26.11.2020.

14:42

Autor: Hina

Premijer Plenković predstavio je nove epidemiološke mjere (Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Premijer Plenković predstavio je nove epidemiološke mjere (Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković predstavio je nove epidemiološke mjere po kojima se zatvaraju kafići i restorani uz omogućenu dostavu, zatvaraju se i teretane, a crkve, škole, trgovine i kulturno-zabavne ustanove mogu raditi s posebnim ograničenjima.

"Broj dnevno zaraženih danas je nažalost premašio četiri tisuće zbog čega ću danas predstaviti novi paket mjera za suzbijanje širenja zaraze kovidom 19", rekao je Plenković na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade. 

Mjere su na snazi od subote 28. studenog do ponedjeljka 21. prosinca.

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba, dok na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba.

Obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar. Obustavlja se održavanje svih svadbenih svečanosti.

Obustavlja se rad kasina, automat-klubova i uplatnih mjesta za klađenje, ali i održavanja sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Postavlja se ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 22 sata, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim iz skupina "hoteli i kampovi" koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, a restoranima i catering objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane.

Obustavlja se rad teretana, fitness-centara te sportskih i rekreacijskih centara, kao i održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove.

Protuepidemijske mjere ograničenja od 25 osoba i završetka do 22 sata ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju izvedbu složenih glazbeno-scenskih djela koja uključuju orkestre i zborove, kino-projekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Na konferenciji su i ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te ministri i ministrice Nikolina Brnjac, Nina Obuljen Koržinek, Zdravko Marić, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.