Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zatvoren Centar za zaštitu ptica grabljivica; supovi u Zoološkom vrtu

30.03.2017.

16:46

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon više od četiri godine rada na projektu kroz koji je spašeno puno ugroženih vrsta ptica i koji je uz tim vrsnih stručnjaka okupio više od 250 volontera iz čak 17 država, zatvoren je Centar za zaštitu ptica grabljivica Crnika kod Sv. Jurja, u Parku prirode Sjeverni Velebit.

Voditelj Centra, poznati hrvatski ornitolog dr. Goran Sušić kaže da su presudili nerazumijevanje i nekompetentnost nadležnih institucija. Potpora Ministarstva zaštite okoliša i energetike bila je iz godine u godinu sve manja, što je u konačnici dovelo do zatvaranja Centra.

Kada se dodaju supovi koje su članovi Udruge Grifon spasili i oporavili tijekom protekle godine ukupno je u Crniki zbrinut 21 bjeloglavi sup. Njih 18 pušteno je u prirodu i sada lete europskim i afričkim prostranstvima.

Tri preostala mlada bjeloglava supa koja čekaju slobodu, puštanje u prirodu nakon oporavka, umjesto smještaja u novom Oporavilištu za supove u Belom na otoku Cresu, završila su u nastambama za lavove Zoološkog vrta grada Zagreba. 

LeoRoko i Travanj, mladunci ove strogo zaštićene ptice u Hrvatskoj, ipak se nadaju da će prema obećanjima novi dom naći u Belom.

Dr. Goran Sušić, priznati svjetski stručnjak za supove koji je sudjelovao u izradi Akcijskog plana za spašavanje supova u Europi, na Bliskom istoku i u središnjoj Aziji, teško prihvaća nerazumijevanje za zaštitu tih veličanstvenih ptica u Hrvatskoj. Dodaje kako je Hrvatska jedina država u Europi koja ima bjeloglave supove, a nema organizirano hranilište.

Prema njegovom projektu, u suradnji s Parkom prirode Učka, do sredine godine bi trebalo biti otvoreno prvo hranilište. To, kao i učestalo trovanje divljih svinja i čagljeva na kvarnerskim otocima, ozbiljno je ugrozilo tu vrstu ptica lešinara. Godine 2013. bilo je 140 parova, samo nekoliko godina kasnije broj je pao na 90.

Koliko ih je trenutno, ne zna se jer novih podataka županijska JU Priroda - nema. Hoće li opstati na posljednjim prebivalištima u Hrvatskoj - na kvarnerskim otocima Cresu, Krku, Prviću i Plavniku?

Bude li više razumijevanja - hoće, uvjeren je dr. Goran Sušić s kojim je u programu Radio Rijeke razgovarao Eduard Kišić

Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.